Od:
Do:

Proslavljena 20. obljetnica izlaženja čakovečkog lista "Zvona"

Proslavljena 20. obljetnica izlaženja čakovečkog lista "Zvona"ČAKOVEC, 31. 1. 2016. 

Prigodna proslava 20. obljetnice izlaženja mjesečnika "Zvona", lista čakovečkih župa, održana je u nedjelju 31. siječnja u dvorani Katoličkog doma Franjevačkog samostana u Čakovcu.

Svečanosti su se odazvali svi dosadašnji urednici, velik broj suradnika, predstavnici sponzora i drugi gosti te mnogobrojni vjerni čitatelji. Sadašnji glavni urednik, gvardijan i župnik župe sv. Nikole biskupa fra Željko Železnjak istaknuo je kako se nedavno navršilo 20 godina od izlaska prvoga broja lista koji je tijekom protekla dva desetljeća bio svjedokom života velike čakovečke župe, odnosno nekoliko godina kasnije - dviju čakovečkih župa. "Zahvalni smo Bogu što se list održao do danas. Veliku zahvalnost za izlaženje lista dugujemo svim suradnicima, sponzorima i najviše čitateljima bez kojih bi 'Zvona' bila uzaludna", naglasio je gvardijan Železnjak, dok se inicijator lista i prvi urednik fra Drago Brglez prisjetio početaka izlaženja mjesečnika putem kojeg se željelo izvještavati o životu tada najveće župe Zagrebačke nadbiskupije.

"U životu župe mnogo se toga događalo i htjeli smo da informacije dođu do što većeg broja župljana", napomenuo je pokretač lista dodavši kako nije bilo teško okupiti prve suradnike jer su svi osjetili da je to nešto što je osobito važno za život župne zajednice. Idući urednik fra Dragutin Bedeničić prisjetio se kako su "Zvona" velike čakovečke župe sv. Nikole godine 1999. osnutkom novih župa u Čakovcu i okolici postala list dviju čakovečkih župa kojima upravljaju franjevci. Istaknuo je kako je list svojevrstan pokazatelj franjevačke otvorenosti, ljubavi za bližnje te gesla koje ih trajno prati "Mir i dobro". Fra Stanko Belobrajdić, koji je devet godina bio glavni urednik, između ostalog istaknuo je važnost dugogodišnje potpore koju je tom mladom listu pružao pok. fra Mirko Mataušić te je osobito naglasio nemjerljivu ulogu dugogodišnjeg "izvršnog urednika" župnog kapelana fra Anđelka Rakhela koji revno prikuplja priloge za svaki broj.

Stalni suradnik i povjesničar Vladimir Kapun okupljene je podsjetio kako je list dosad izlazio u opsegu od 16 do 52 stranice što kroz proteklih 20 godina iznosi ukupno 6.844 stranice. Premda je naklada od početnih 4.000 primeraka pala na 800, istaknuo je kako treba biti svjestan da je svaki dosad izdani primjerak lista došao u neku obitelj u kojoj za njezine članove "zvonjava ovih zvona" sigurno nije bila uzaludna. Ujedno je napomenuo kako se u svim brojevima kao stalni suradnik sa svojom kolumnom Tončeka javlja Đuro Bel, koji je potom okupljene razveselio svojom najnovijom usmenom kolumnom na međimurskom kajkavskom zaželjevši "nek nam Zvona zvonijo, nek se zvonari i dale primeju posla".

Najzaslužnijima za pružen doprinos i aktivnu suradnju u izlaženju "Zvona" provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak i gvardijan Železnjak uručili su prigodne zahvalnice. Provincijal je tom prigodom uputio čestitke na jubileju kazavši kako je redovit župni list svakako važan u životu župne zajednice jer je komunikacija značajan segment svakog života. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u njegovom izlaženju i bili vjerni čitatelji. Zaželio je da i dalje "Zvona" svojim rubrikama, koje zahvaćaju najbitnije segmente župe, budu prisutna u životu i rastu njihove zajednice, te da još niz godina jasnoćom svoga zvuka podsjećaju i pozivaju na zajedništvo. Zahvalnice su dodijeljene Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu, svim dosadašnjim urednicima, članovima prvog uređivačkog odbora koji su činili Đuro Bel, Stjepan Damiš, Ernest Fišer, Pavao Jurinec, Ivan Pranjić i Ana Žišković, a na prigodnom druženju u prostorima župnog kluba i svim sponzorima te stalnim suradnicima.

U ime dobitnika zahvalila je Ana Žišković koja je kazala kako su u životu vjera, ljubav i prijateljstvo trajne vrednote koje daju cilj i smisao životu, kao što su i sama "Zvona" dala smisao njezinom i mnogim drugim životima.

Međimurski župan Matija Posavec čestitao je na proslavi jubileja našalivši se kako je izlazak novog broja "Zvona" i njemu osobno često bio dodatan razlog za dolazak na misno slavlje.

Kako su prije 20 godina "Zvona" bila velika novost u čakovečkoj župi, tako je i svečanost proslave obogatilo predstavljanje još jedne novosti u medijskom životu Crkve u Hrvatskoj, a to je obiteljska televizija "Laudato TV" koja je s prikazivanjem započela na Božić prošle godine i koja želi promicati kršćanske vrednote, te crkvene i domovinske teme. O izazovu pokretanja ove televizije govorila je direktorica Ksenija Abramović koja je istaknula kako je u prvih mjesec dana prikazivanja televizija bila dostupna za gotovo 800.000 gledatelja te je potaknula sve zainteresirane da svojim prilozima budu podrška ovom projektu koji se stvarao deset godina. Zasad se "Laudato TV" emitira na kanalima kablovskih operatera te je izrazila želju da u budućnosti ova televizija bude u mogućnosti doći u svaki dom.

U spomen na 20. obljetnicu izdan je izvanredni jubilejski broj "Zvona" koji se, uz prigodnu riječ glavnog urednika, sastoji od naslovnica i prigodnih priloga iz svih godišta tijekom dva desetljeća, koji predstavljaju važnija događanja i pastoralni život koji su bili popraćeni prilozima u izdana 243 broja od studenog 1995. do prosinca 2015. godine.

Svečanost proslave uljepšao je nastup dječjeg župnog zbora pod ravnanjem Ive Novak.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan