Od:
Do:

Proslavljena 30. obljetnica osnutka župe Strahoninec

Proslavljena 30. obljetnica osnutka župe StrahoninecSTRAHONINEC, 12. 2. 2017. 
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pohodio je u nedjelju 12. veljače župu Strahoninec kod Čakovca u prigodi proslave 30. obljetnice osnivanja župe te je predvodio svečano misno slavlje u župnoj crkvi Marije Pomoćnice.

S biskupom su suslavili domaći župnik vlč. Branko Sajković, dekan Čakovečkog dekanata preč. Vladimir Kolarić, te preč. Nikica Samodol i fra Željko Železnjak - župnici iz Nedelišća i Čakovca budući da su mjesta župe Strahoninec prethodno pripadala tim župama, kao i drugi svećenici. Upućujući dobrodošlicu biskupu, predstavnica župne zajednice vjeroučiteljica Sanja Bratinščak napomenula je kako je njihovu župu kardinal Franjo Kuharić zbog pastoralnih potreba osnovao 12. veljače 1987. godine izdvojivši mjesto Strahoninec iz župe Nedelišće, čiji su župnici i župni vikari upravljali potom dvije godine i novom župom, nakon čega župu vodi današnji župnik. Istaknula je kako žele Bogu zahvaliti na svim milostima koje im je udijelio tijekom 30 godina u kojima je bilo lijepih ali i teških trenutaka.

Župnik Sajković pozdravio je biskupa i sve nazočne, osobito franjevce i domaće sinove fra Lucija Jageca i fra Željka Železnjaka, te predstavnike svjetovnih vlasti, među kojima su bili župan Matija Posavec, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, zastupnica u Hrvatskom saboru Bernarda Topolko i drugi. Misi su nazočili i predstavnici vatrogasnih i drugih društava koja djeluju na području župe.

Biskup Mrzljak u uvodu mise rekao je da su se okupili da bi proslavili 30. obljetnicu župe dodavši da se može reći da je župa sada u najboljim godinama. U propovijedi je biskup napomenuo kako je župa zajednica vjernika na temelju i po uzoru prve zajednice apostola koja je svojom slobodnom voljom pošla za Isusom i prihvatila Božju riječ. Naglasio je kako kršćanski život znači živjeti ljubav i dobrotu, živjeti po Božjim zapovijedima, po Božjoj a ne ljudskoj mudrosti te po Isusovim riječima koje su aktualne u svakom vremenu. I dok danas slavimo obljetnicu ove župne zajednice želimo da vam i dalje ova novoizgrađena crkva bude mjesto susretanja s Bogom i u međusobnom zajedništvu kako bismo mogli izgrađivati zajedništvo u društvu u kojem živimo te se jačati u vjeri za naš svagdanji kršćanski život, poručio je biskup Mrzljak.

Na kraju svečanosti predstavljena je nova monografija župe Strahoninec. U ime uredništva predstavio ju je prof. Markus Pilić. Monografiji je glavni urednik župnik Sajković, a donosi povijest župe i mjesta Strahoninec i Savska Ves, sakralne objekte, župnike i duhovna zvanja te duhovni život župne zajednice, a posebno izgradnju nove župne crkve koja je posvećena 2015. godine.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan