Od:
Do:

Radost Božića na znakovnom jeziku

Radost Božića na znakovnom jeziku
VARAŽDIN, 21. 12. 2016.

U dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije 21. prosinca 2016. održana je priredba „Radost Božića na znakovnom jeziku“. Program su pripremili članovi Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije, volonteri Udruge te polaznici tečaja hrvatskog znakovnog jezika iz Varaždina i Čakovca.


Kroz sat i pol, posjetiteljima je ponuđen raznolik program te je omogućeno gluhim i gluhoslijepim osobama da dožive radost Božića na svojem materinjem jeziku.

U buci i galami „svjetovnog“ Adventa, koji se često odvija bez temelja – a to je iščekivanje dolaska Božjega Sina – Božja riječ i pjesma prenesena je znakovima. Na početku programa predsjednica Udruge, gospođa Nevenka Kolarić, pozdravila je sve prisutne te ih upoznala s pojmom „gluhosljepoće“ i upoznala s osnovnim informacijama o hrvatskom znakovnom jeziku te tečaju znakovnog jezika koji se održava u Varaždinu i Čakovcu. Potom je vlč. Leonardo Šardi progovorio o volontiranju u Udruzi gluhoslijepih osoba, a zajedno s ostalim volonterima Udruge prikazao i kako ispravno pristupiti gluhoslijepoj osobi. Polaznici tečaja iz Varaždina i Čakovca te volonteri Udruge izveli su nekoliko božićnih crkvenih i svjetovnih pjesama na znakovnom jeziku: „Božić stiže u grad“, „ Bijeli Božić“, „Narodi nam se“, „Oj pastiri čudo novo“, „Sretan Božić svakome“. U središtu programa bila je predstava „Navještaj i rođenje Isusa Krista“ u kojoj su uprizoreni biblijski događaji od Bogojavljenja do poklona mudraca. Dugogodišnja prijateljica gluhih i gluhoslijepih osoba, gospođa Ružica Juras, recitirala je svoju pjesmu „Bili smo mladi“, a u program je bila uključena i recitacija Božidara Prosenjaka, te Božićna meditacija. Posjetitelji su i sami mogli naučiti prigodnu božićnu terminologiju te je na kraju cijela dvorana pokazala znakovima „Sretan Božić i sretna nova 2017. godina“.

Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije broji 15-ak članova. No, na području Varaždinske i Međimurske županije broj gluhih osoba je daleko veći. Stoga, ovakva vrsta manifestacije njima puno znači jer i sami mogu aktivno biti uključeni u adventsko-božićni program. Ujedno je ovo bila i duhovna priprava za blagdan rođenja Gospodnjega. Zajednica gluhih i gluhoslijepih osoba okupit će se na sam Božić u katedrali na misi u 11 sati koju će predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.
 
Leonardo Šardi