Od:
Do:

Smotra zborova Hrvatske Franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda kod Varaždinskih franjevaca

Smotra zborova Hrvatske Franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda kod Varaždinskih franjevacaVARAŽDIN, 1. 6. 2019.
Već četrnaest godina za redom u raznim mjestima Lijepe naše održava se smotra zborova koji pjevaju u župama i samostanima Hrvatske Franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda koja se prostire od Čakovca do Trsata i Zagreba do Iloka, pa onda od Bača u Vojvodini do Zemuna!

Ove godine domaćini su bili varaždinski franjevci.  Na smotru se okupilo 25 zborova s  ukupno 750 pjevača s orguljašima, dirigentima  i franjevcima, svojim duhovnim pastirima.
Kako je rekao gvardijan franjevačkog samostana u Varaždinu, fra Ivan Miklenić, dobri Bog nam je podario lijepi dan, bez kiše, kako bi sve lijepo proteklo!

Goste sudionike  smotre dočekivali su framaši i članovi varaždinskog mješovitog Zbora sv. Ivana Krstitelja, s poznatim varaždinskim klipićima i kavom.

Na početku smotre gvardijan Miklenić pozdravio je prisutne pjevače, zborovođe i orguljaše kao i franjevce koji su došli s njima, na čelu s provincijalnim ministrom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom te povjerenikom za smotru fra Antunom Jesenovićem. Fra Ivan je zatim ukratko predstavio povijest varaždinskih franjevaca i pozvao prisutne da u slobodno vrijeme obiđu znamenitosti grada!  

Nadalje, okupljene je pozdravio i fra Antun Jesenović, povjerenik za smotru, dok je kroz program smotre vodio bogoslov fra Ivan Majić. Smotra je započela s pjesmom domaćina.
Ovogodišnja Smotra bila je posvećena ulaznim pjesmama.

- Bilo je zaista lijepo i ugodno slušati zborove kako slave Gospodina i pozivaju sve prisutne da, diveći se ljepoti crkve i obnovljenoga oltara sv. Ivana Krstitelja, uzdignu svoj pogled i duh Bogu u visine i zanosno hvale Gospodina! – poručio je domaćin, fra Ivan Miklenić.

Nakon smotre uručena su priznanja za sudjelovanje te je, nakon kratke pauze, uslijedilo svečano slavlje svete mise koju je predvodio Provincijal fra Ilija. On je, uz tumačenje Božje riječi, zahvalio pjevačima, zborovođama i orguljašima na trudu koji ulažu za svoju zajednicu kako bi misna i druga slavlja bila svečanija, ali i na svjedočanstvu vjere, jer pjevaju Bogu na slavu i čast! U propovijedi je spomenuo i člana varaždinskog samostana, fra Bonaventuru Ćuka, koji je umro kao mladi profesor na franjevačkoj gimnaziji u Varaždinu, a napisao knjigu Metafizički monasi. U toj knjizi Ćuk opisuje  jednog brata, izvrsnog orguljaša, koji je služio u Trsatskom svetištu. Jednom zgodom barunica iz Rijeke poslala je po tog brata da nešto odsvira njezinim časnim gostima budući da je bio izuzetan umjetnik! Kad su došli po njega i izrekli sve pohvale koje je barunica o njemu izrekla, on je ponizno zahvalio i odgovorio neka ne zamjeri, ali on svira samo Bogu na čast i slavu.

Tako je fra Ilija potaknuo pjevače da njihovo pjevanje u crkvi zaista bude Bogu na slavu i čast  kao i njihov život svjedočanstvo vjere onima oko nas.
Crkva je odjekivala skladnom i zajedničkom pjesmom svih prisutnih. Bilo je zaista veličanstveno.

Nakon slavlja u crkvi, druženje je nastavljeno u samostanskom dvorištu uz bratski stol, okrepu, a onda i pjesmu! Mnogi su iskoristili priliku i obišli ostale crkve i znamenitosti grada Varaždina te posjetili groblje kako bi se pomolili za svoje franjevce koji su nekad kod njih djelovali, a sada počivaju na varaždinskom groblju!  

Varaždinskim Franjevcima su se u pripravi susreta pridružili članovi Franjevačkog svjetovnog Reda, Frama, domaći mješoviti zbor, Hrvatska vojska, Vindija, pekara Latica, Čistoća Varaždin i dobročinitelji.
 
Autor: franjevci