Od:
Do:

Susret biskupa Mrzljaka i o. Velinskog iz Makedonske pravoslavne crkve

Susret biskupa Mrzljaka i o. Velinskog iz Makedonske pravoslavne crkveVARAŽDIN, 31. 1. 2019.
Mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i o. Kirko Velinski, protojerej stavrofor Makedonske pravoslavne crkve susreli su se u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu u četvrtak, 31. siječnja 2019. godine.

U ozračju bratskog zajedništva, nakon molitvene osmine za jedinstvo kršćana, biskup Mrzljak i o. Velinski razgovarali su o prilikama u Crkvama koje su im povjerene. Biskup Mrzljak upoznao je o. Velinskog s prošlogodišnjim događajima u Varaždinskoj biskupi te progovorio o stvarima koje u narednom razdoblju očekuju mjesnu Crkvu. O. Kirko prezentirao je biskupu život makedonske nacionalne manjine i njezinih pravoslavnih vjernika u Zagrebu i na području koje pastorizira. Istaknuo je važnost djelovanja te Crkve u Hrvatskoj i njezino pastoralno, duhovno, kulturno i socijalno značenje za njezine pripadnike.

O. Velinski predstavio je biskupu projekt gradnje crkve i pastoralnog centra koji je u tijeku na zagrebačkoj Knežiji, koji je od velike važnosti za makedonske pravoslavce u Hrvatskoj. Biskup je svesrdno podržao njihova nastojanja i iskazao spremnost pomoći u granicama svojih mogućnosti.

Biskup Mrzljak i o. Velinski ustvrdili su kako se ekumensko djelovanje i nastojanje oko jedinstva Kristovih učenika ne svodi samo na vrijeme molitvene osmine za jedinstvo, nego da je to stalni zahtjev koje Crkve i crkvene zajednice moraju stavljati pred sebe. U tom nastojanju i povezivanju važno je, ponajprije, usmjeriti svoj pogled i snage prema onome što nas povezuje, što nam je zajedničko, a to je ponajprije Krist čije evanđelje navješćujemo i čiji život i primjer nastojimo svakodnevno živjeti.

Biskup je, tijekom kratke šetnje, pokazao ljepotu grada Varaždina te ga upoznao s djelovanjem pojedinih pastoralnih ureda u Biskupiji.
U nadi ponovnog sastajanja, susret, ispunjen bratstvom, prijateljstvom i radošću, zaključili su zajedničkom molitvom i objedom u Biskupskom domu u Varaždinu u zajedništvu s biskupovim suradnicima.

Marko Domiter