Od:
Do:

Susret ministranata i ministrantica župa Gornjomeđimurskog dekanata

Susret ministranata i ministrantica župa Gornjomeđimurskog dekanata
SVETI MARTIN NA MURI, 6. 3. 2016. 
U župi Sveti Martin na Muri održani su dekanatski susreti ministranata i ministrantica župa Gornjomeđimurskog dekanata. Za ministrante je susret održan u subotu 27. veljače, a za ministrantice u nedjelju 6. ožujka.

Na susretu ministranata prisustvovalo je 35 ministranata raznolikog uzrasta, od prvog razreda osnovne škole do prvog razreda srednje škole. Ministrantski susret animirali su bogoslovi Varaždinske biskupije: Marko Domiter (IV. godina), Nikica Posavi (IV. godina), Dario Levanić (III. godina) i Rafael Mikec (III. godina). Susret je započeo molitvom i pjesmom "Krist jednom stade na žalu", a zatim je bogoslov Marko održao katehezu o temi Crkva. Nakon prezentacije ministranti su se podijelili u četiri skupine u kojima je svaka imala svoju temu rada. Najmlađi, od prvog do trećeg razreda, imali su temu obitelj – kućna Crkva,  ministranti četvrtog i petog razreda bavili su se euharistijom, šestaši i sedmaši govorili su o svećeničkom pozivu, a oni najstariji razgovarali su o sakramentu pomirenja. Po završetku rada svaka je grupa ukratko predstavila plod svog rada.

Nakon prijepodnevnih zadataka u skupinama slijedio je zajednički ručak u obližnjem seoskom turizmu blizu rijeke Mure. Poslijepodnevni dio susreta bio je ispunjen druženjem, različitim igrama i sportskim aktivnostima. Oko 17 sati ministranti su krenuli prema kapeli sv. Ane u Hlapičini gdje su predmolili krunicu i sudjelovali na misi koju je predvodio župnik vlč. Ivan Herceg. Nakon mise slijedio je povratak na župni dvor gdje je ministrante dočekala topla večera. Ovaj ministrantski susret bio je zaključen zajedničkom večerom.
Vjerujemo da su ministranti tijekom ovog susreta doživjeli radost zajedništva u Gospodinu i osjetili isto što i psalmist kada govori "Gle kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti" (Ps 133,1) te da će im ovaj susret ostati duboko utisnut u njihovim srcima kao podsjetnik da su ljubljena djeca Božja.

Na susretu ministrantica okupile su se 23 ministrantice. Susret je održan u nedjelju 6. ožujka u poslijepodnevnim satima, a vodila ga je župljanka časna sestra Ozana Krajačić uz pomoć župnih animatora. Iako su sudionice susreta bile različite dobi – od drugog razreda osnovne do prvog razreda srednje škole – ubrzo se stvorila klima zajedništva, radosti i jedinstva. Ministrantice su razmišljale o veličini i ljepoti ministrantske službe, o životu kao pozivu te o razlučivanju duhovnog poziva. Bile su potaknute na istinsku molitvu, koja nije monolog i razmišljanje o sebi, nego razgovor s Bogom koji me voli i prihvaća, koji je prisutan, čeka me, govori mi i mijenja me kroz molitvu. Susret je bio prožet osobnim radom i radionicama, pjesmama i igrom, uz radosno i aktivno sudjelovanje svih sudionica, a završen toplom večerom.