Od:
Do:

Susret predstavnika organizacijskog odbora hrvatsko-slovenskog hodočašća

Susret predstavnika organizacijskog odbora hrvatsko-slovenskog hodočašćaZAGREB, 11. 1. 2018.
Nakon što je 14. listopada prošle godine održan 6. susret hrvatskih i slovenskih katolika u Stični (Ljubljanska nadbiskupija) predstavnici hrvatskoga i slovenskoga organizacijskog odbora održali su susret 11. siječnja u Zagrebu, u Župi svetoga Blaža.

Domaćin susreta bio je mons. Zlatko Koren, župnik Župe svetog Blaža i ujedno član organizacijskog odbora koji je s hrvatske strane vodio mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, a njemu se u zajedništvu pridružio mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije. Sa slovenske strane odbor je vodio mons. Stanislav Lipovšek, biskup celjski, koji je stigao u pratnji dr. Janeza Grila, koordinatora susreta i p. Vinka Škafara, OFMCap, predstavnika Mariborske nadbiskupije u odboru. Kasnije se susretu pridružio i mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Na početku susreta biskupi i svećenici pohodili su župnu crkvu svetog Blaža i pomolili se za blagoslov Katoličke crkve u Hrvatskoj i Sloveniji. Pri posjetu župnoj crkvi članovi oba odbora razgledali su jaslice „Hrvatski Božić“ stare više od sto godina, čiji su kipovi izrađeni od voska, a zatim i izložbu s. Samuele Premužić, njezine jaslice i druge biblijske prizore, radove napravljene od perušine i drugih prirodnih materijala.

Članovi obaju odbora zajedno su analizirali i prodiskutirali organizaciju i sam događaj susreta hrvatskih i slovenskih katolika u Stični. Obje strane izrazile su oduševljenje i zadovoljstvo što se okupio velik broj ljudi s obje strane, iznad svih očekivanja. Obje strane izrazile su zahvalnost za sudjelovanje i zajedništvo te posvjedočile kako su i svećenici i vjernici laici sa sobom ponijeli lijepe dojmove i osjećaje iz Stične. Primijetilo se kako vjernicima nisu važni sporovi među državama, kako je vjera jaka poveznica između dva naroda koja se mora hraniti i podržavati.

Nakon Marije Bistrice, Brezja, Trsata, Ptujske Gore, Ludbrega i već spomenute Stične, članovi organizacijskih odbora zaželjeli su da se sljedeći susret održi 2020. godine u Krašiću, u Zagrebačkoj nadbiskupiji, mjestu rođenja, zatočeništva i smrti blaženoga Alojzija Stepinca. Kao što je vjernike u Stični okupljala Blažena Djevica Marija, spominjući se njezine 100. obljetnice ukazanja u Fatimi, tako će susret u Krašiću biti pod okriljem i zaštitom blaženoga Alojzija Stepinca, u nadi i molitvi njegove skore kanonizacije.

Susret je završen zajedničkim objedom u prostorima Župe svetoga Blaža.