Od:
Do:

Svečano proslavljen Dan grada Varaždina i zaštitnik grada, sv. Nikola

Svečano proslavljen Dan grada Varaždina i zaštitnik grada, sv. NikolaVARAŽDIN, 6. 12. 2016. 
Dan grada Varaždina i nebeski zaštitnik grada i najstarije gradske župe, sv. Nikole biskupa, svečano je proslavljen u utorak 6. prosinca u ovom "gradu baroka, glazbe i cvijeća", a od 1997. godine i biskupskome gradu. Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u prigodi proslave Dana grada i župnog blagdana predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. Ranije istog dana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Varaždina uručena su godišnja priznanja. Među ovogodišnjim je dobitnicima i preč. Mijo Horvat, dugogodišnji i još uvijek aktivan župnik varaždinske župe sv. Fabijana i Sebastijana, koji je primio nagradu za životno djelo.

Uz Dan grada Varaždin je posjetio i predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković kojeg je na početku službenog posjeta Varaždinu u svom uredu primio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Biskup Mrzljak i premijer Plenković razmijenili su niz tema vezanih uz aktualnosti u životu biskupskoga grada Varaždina i njegovoga kraja.

Potom su biskup Mrzljak i premijer Plenković, zajedno s ostalim uzvanicima, gostima i građanima Varaždina, nazočili svečanoj sjednici, na kojoj su, između ostalog, uručena najviša godišnja gradska priznanja. Župniku preč. Miji Horvatu nagradu za životno djelo  uručili su predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet i gradonačelnik Goran Habuš. Nagradu je primio za osobit doprinos i dugogodišnje pastoralno djelovanje te pružanje svekolike duhovne pomoći. U ime svih nagrađenih zahvalio je upravo preč. Horvat koji je istaknuo kako je to priznanje svim njegovim sugrađanima, osobito onima koji nesebično skrbe o potrebnima tuđe pomoći, kao što je to u mnogim obiteljima s kojima se susretao tijekom svoje 40-godišnje službe u Varaždinu. Naglasio je kako je uz mnogobrojne radosti život donio i trenutke žalosti kada se morao opraštati od svojih sugrađana, jer svaki je od njih bio nezamjenjiv dio života grada i svojih obitelji.

Preč. Mijo Horvat rođen je 14. rujna 1942. godine u Palinovcu u Međimurju. Osnovno školovanje završio je u Čakovcu, nakon čega je pohađao Klasičnu gimnaziju i studij teologije u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1966. godine u zagrebačkoj katedrali. Do 1971. bio je kapelan u Šestinama, a do 1976. godine župnik u Bučju, nakon čega je preselio u Varaždin u kojem djeluje do danas. Najprije je djelovao u župi sv. Nikole biskupa kao subsidijar i pripremao početak djelovanja novoosnovane župe sv. Fabijana i Sebastijana u zapadnom dijelu grada, gdje je župa zaživjela svečanim "otvorenjem" po rukama kardinala Franje Kuharića 30. studenoga 1979. godine. Župnom crkvom, do izgradnje nove prikladnije, proglašena je drevna zavjetna crkvica sv. Fabijana i Sebastijana. Mijo Horvat, koji je kao župnik nastavio voditi župu sve do današnjih dana, zaslužan je za izgradnju nove župne crkve Dobrog pastira. Tijekom 40 godina djelovanja u Varaždinu, kao savjestan i uzoran svećenik, ostavio je velik trag na duhovnom planu. Osobito se posvetio pastoralnom radu s obiteljima i mladima, starijima i osamljenima, skrbi o potrebitima, te je mnogobrojne naraštaje vodio u duhovnom odgoju i rastu u vjeri. Svojim jednostavnim, toplim i otvorenim pristupom duhovno obogaćuje svoje župljane i sugrađane te je zbog svoje blagosti i suosjećajnosti poznat i omiljen u svojoj župi i cijelome gradu, stoji u obrazloženju odluke Gradskog vijeća.

Cjelodnevna događanja vrhunac su imala u misnom slavlju koje je proslavljeno u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa, na kojem su se oko svog omiljenog sveca zaštitnika okupili mnogobrojni vjernici grada Varaždina. S biskupom su suslavili domaći župnik i dekan preč. Stjepan Najman te drugi svećenici grada Varaždina i okolice. Biskup Mrzljak zaželio je u propovijedi da svima sv. Nikola bude uzor upravo time što je bio dobar i plemenit i što je u svom djelovanju mislio na druge i njihovo dobro. Kazao je kako je proslava blagdana sv. Nikole primjeren dio adventske priprave koja uvodi u proslavu rođenja Isusova, najvećeg dara kojim je Bog sam sebe darovao čovjeku.

Za proslavu župnog blagdana župljani su se uz devetnicu pripremali i trodnevnom duhovnom pripravom koju je vodio pater Marijan Krištofić, dehonijanac iz Družbe svećenika Presvetog Srca Isusova.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan