Od:
Do:

Sveta misa i znanstveni kolokvij uz Dan Tomaša Goričanca u Maloj Subotici

Sveta misa i znanstveni kolokvij uz Dan Tomaša Goričanca u Maloj SuboticiMALA SUBOTICA, 27. 6. 2018.
Mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predvodio je u srijedu 27. lipnja euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Rođenja blažene Djevice Marije u Maloj Subotici povodom obilježavanja Dana Tomaša Goričanca.

U zajedništvu s biskupom Mrzljakom bili su domaći župnik Đuro Vukalović, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije Josip Horvat, inače domaći sin, te Nikola Tomašević, biskupov tajnik.

Prije početka misnog slavlja sve je srdačno pozdravio župnik Vukalović. Spomenuo se Tomaša Goričanca, podsjetivši kako maleni čovjek kada radi u onom što ga vjera uči postaje velik. Kao što nam je rekao sveti papa Ivan Pavao II., trebamo slaviti svoje mučenike i povijesne osobe. To je ono što drži jedan narod zajedno, poručio je vlč. Vukalović.

U svojoj propovijedi sabranim vjernicima biskup Mrzljak je naglasio kako iz vlastite povijesti možemo mnogo toga naučiti. Dodao je i da kada slušamo Sveto pismo znamo da su to jako stare riječi, ali za nas kršćane uvijek nove. Sveto pismo nas vodi prema budućnosti, kazao je biskup.

- Poglavlje iz Knjige o kraljevima govori kako su Židovi čitali Knjigu saveza u kojoj Bog govori ljudima što im obećava te isto tako što od njih traži. Ta je riječ upućena i nama da bismo znali vrednovati ono što je bilo u prošlosti te znali kojim putem treba ići prema budućnosti. Zato se i sjećamo mnogih ljudi iz naše prošlosti. Dobro je da se svi zajedno sjećamo svojih predaka i događaja. Dobro je osvijetliti prošlost i učiti što se i zašto događalo. Često kažemo da je povijest ljudskoga roda - povijest ratova. Pitamo se može li to drugačije i bolje. Riječ Božja nam govori da može. No, i mi moramo biti bolji i prepoznati koje je to dobro za ovo naše vrijeme kako bismo gradili bolju budućnost. Kada slušamo o bitci kod Siska koju je opjevao vaš župljanin Tomaš Goričanec, sigurno se pitamo zašto se sve to zlo događalo. Divno možemo povezati prošlost koju treba istražiti i vrednovati s budućnosti. Ako ne naučimo ništa iz povijesti, ponavljat ćemo je u najnegativnijim stvarima, a to kao kršćani ne bismo željeli. Iz povijesti trebamo nešto naučiti i razmišljati te biti otvoren prema budućnosti - poručio je biskup Mrzljak u homiliji.

Nakon mise, u Domu kulture je uslijedio znanstveni kolokvij posvećen Tomašu Goričancu. Dr. sc. Krešimir Kužić je u svom izlaganju analizirao bitku kod Siska usporedivši je s najznačajnijim bitkama na europskom tlu s kraja 16. stoljeća. Prof. Vladimir Mihaljević Kantor je govorio o epu „Opseđenje i poboj sisečki“, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kekez dotaknuo se teme sisačke utvrde i njezine predstraže u strategijama obrane od Osmanlija sredinom 16. stoljeća, a prof. dr. sc. Alojz Jembrih govorio je o Sisačkoj bitci iz 1593. godine i njezinoj prisutnosti u hrvatskoj književnosti.

Doc. dr. sc. Ivan Majnarić izlagao je na temu “Sisačka bitka 1593. u hrvatskom historiografskom narativu (25 godina kasnije), dok je mr. sc. Ernest Fišer naglasio važnost i doprinos prof. dr. Zvonimira Bartolića u otkrivanju Tomaša Goričanca. Uz to, u programu je prikazan film učenika OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, a odabrane stihove epa čitao je Božidar Vadlja. Moderator kolokvija bio je Vladimir Mihaljević.

Ponajbolji hrvatski kajkavski epski pjesnik Tomaš Goričanec rodio se 1815. godine u Maloj Subotici, međimurskom mjestašcu gdje danas osnovna škola  nosi njegovo ime. Spjev o jednoj od najslavnijih hrvatskih bitaka i pobjedi nad Turcima, „Opseđenje i poboj sisečki“, njegovo je najpoznatije djelo, a osim toga autor je i više pjesama na latinskom jeziku.

Njegov spjev, pored neospornih estetskih kvaliteta prožet je i visokim etičkim kvalitetama, duhom hrvatskog domoljublja i našeg hrvatskog narodnog ponosa. Umro je nakon teške bolesti sa svega 22 ljeta na leđima.
 
Goran Damjanić