Od:
Do:

U Čakovcu prikazan film "Neprijatelj naroda"

U Čakovcu prikazan film "Neprijatelj naroda"ČAKOVEC, 15. 11. 2015. 
U organizaciji Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Zrinske garde Čakovec, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec i Franjevačkog samostana Čakovec prikazan je u nedjelju 15. studenoga u čakovečkom Katoličkom domu dokumentarni film "Neprijatelj naroda".

Mnogobrojne nazočne, koji su ispunili dvoranu Katoličkog doma, među kojima su bili i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, čiji je otac bio jedna od žrtava komunističke čistke, redateljica i scenaristica filma Višnja Starešina, dekan Čakovečkog dekanata preč. Vladimir Kolarić, predsjednik matičinog Ogranka Čakovec Ivan Pranjić, prof., predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, dipl. oec., kao i članovi Društva za obilježavanje grobišta žrtava poraća, na početku je pozdravio domaći gvardijan i župnik fra Željko Železnjak. Zahvalio je autorici filma što je dokumentirano zabilježila tragične sudbine nekolicine od velikog broja stradalih, nestalih i pogubljenih žrtava komunističkog terora nakon II. svjetskog rata o čemu u filmu svjedoče njihovi potomci.

Film "Neprijatelj naroda" redateljice i scenaristice Višnje Starešine, snimljen u prigodi 70. obljetnice poratnih događanja, govori o stradanjima ljudi u nemilosrdnim progonima u komunističkoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata, te o njima govore članovi njihovih obitelji. Zajedničko je protagonistima filma što su bili obilježeni od režima, koji je likvidirao članove njihovih obitelji u čistkama komunističke vlasti kada su od 1945. do 1949. nestajali bez traga i bez groba. O vremenu poslijeratne represije straha i šutnje u kojem su zauvijek izgubili očeve i braću: državnog službenika Vladimira Mrzljaka, književnika Vinka Kosa, učitelja Zlatka Ognjanovca, općinskog bilježnika Jeronima Mlinarića, dužnosnika komunističke partije Andriju Hebranga, te gimnazijskog maturanta Borisa Novaka, u filmu su govorili njihovi sinovi, kćeri i braća varaždinski biskup Josip Mrzljak, Lada i Vera Kos, Ljerka Ognjanovac, Petar Mlinarić, Andrija Hebrang mlađi i Vladimir Novak.

Bilo je to drugo prikazivanje u Varaždinskoj biskupiji, nakon što je film nedavno prikazan u Svetom Jurju na Bregu, župi koja je vezana uz dvojicu stradalnika komunističkog režima, žrtve nepoznata groba, Vladimira Mrzljaka, državnog službenika koji je dio radnog vijeka proveo u Svetom Jurju na Bregu te je odveden u nepoznato u komunističkim čistkama u Vukovaru po završetku Drugog svjetskog rata, kao i Vinka Kosa, pjesnika i tajnika Društva hrvatskih književnika koji je stradao na Križnom putu u okolici Bleiburga, a rodom je iz župe Sveti Juraj na Bregu.