Od:
Do:

U Čakovcu svečana završnica Godine Nikole Zrinskog Sigetskog

U Čakovcu svečana završnica Godine Nikole Zrinskog SigetskogČAKOVEC, 15. 12. 2016. 

Završna svečanost proslave 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog – Sigetske bitke održana je u četvrtak 15. prosinca u Katoličkom domu u Čakovcu u organizaciji Međimurske županije i udruge Zrinska garda Čakovec te uz nazočnost pokroviteljice proslave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Uz mnogobrojne uzvanike, goste i predstavnike političkog, vojnog i društveno-kulturnog života, proslavi su nazočili i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak s generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom te domaći župnik i gvardijan fra Željko Železnjak. Na svečanosti, koja je bila završno događanje u protekloj Godini Nikole Zrinskog, kojom ju je proglasio Hrvatski sabor, spomenulo se niza sadržajnih zbivanja tijekom cijele godine u više hrvatskih i mađarskih gradova koji su obilježeni životom i djelovanjem jedne od najvećih hrvatskih plemićkih obitelji koja je kroz protekla stoljeća bila simbolom hrvatskog naroda u težnji za vlastitom državom i slobodom.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić kao predsjednik Državnog odbora proslave kazao je kako je ova obljetnica kao osobito značajne istaknula poruke neovisnosti, žrtvovanja i slobode. Okupljenima su se obratili i međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec te sama predsjednica koja je na svečanoj akademiji primila povelju počasnog člana Zrinske garde. Predsjednica je ujedno u prigodi 15. obljetnice Zrinske garde uručila 20-tak državnih odlikovanja Reda hrvatskog pletera i Spomenice domovinske zahvalnosti najzaslužnijim dugogodišnjim članovima ove udruge građana koja je kroz proteklo razdoblje na osobit način promovirala baštinu Zrinskih. Vaše je djelovanje postalo primjerom uspješnog promicanja našeg nacionalnog identiteta, rekla je predsjednica. Na svečanosti je Zrinska garda uručila posebne plakete pokroviteljima i podupirateljima proslave, a među dobitnicima bio je i varaždinski biskup Josip Mrzljak, inače već niz godina redovan član Zrinske garde.

Istoga dana predsjednica države u Franjevačkom samostanu susrela se sa svećenicima koji djeluju na području Međimurske županije te je razgledala crkvu i samostan s domaćinima gvardijanom Železnjakom i županom Posavcem koji su ukazali na višestoljetnu povezanost hrvatskog puka u Međimurju i Katoličke Crkve, dok je sam dolazak franjevaca u Čakovec i izgradnju njihovog samostana potaknula upravo obitelj Zrinski koja je u ovome gradu stolovala 125 godina.


U petak, drugoga dana svog radnog posjeta Međimurskoj žuapniji, predsjednica će u Čakovcu obići Caritasov Dnevni boravak djece s teškoćama u razvoju gdje će se susresti s korisnicima i članovima njihovih obitelji te djelatnicima i volonterima.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan