Od:
Do:

U Cirkovljanu svečanost uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

U Cirkovljanu svečanost uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnostiCIRKOVLJAN, 4. 8. 2015. 
U predvečerje uoči proslave 20. obljetnice Oluje - Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u utorak 4. kolovoza, otkriveno je poprsje prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, prvo spomen-obilježje njemu posvećeno u Međimurju.

Trg svetog Lovre u Cirkovljanu, filijali župe Prelog, uz već ranije postavljene spomenike nekima od najznačajnijih osoba iz teške hrvatske povijesti, kao što su blaženi Alojzije Stepinac, Petar i Katarina Zrinski i Fran Krsto Frankopan, ban Josip Jelačić, stradalnici I. i II. svjetskog te Domovinskog rata, sada krasi i poprsje dr. Franje Tuđmana, rad kipara Krune Bošnjaka.

U svečanosti su uz hrvatske branitelje, vatrogasce, mještane Cirkovljana i drugih međimurskih naselja te pripadnike Zrinske garde Čakovec, među ostalim, nazočili župnik župe sv. Jakoba u Prelogu i dekan Donjomeđimurskog dekanata preč. Antun Hoblaj s vikarom vlč. Karlom Šimekom, domaći sinovi vlč. Stjepan Najman i vlč. Antun Štefan, zlatomisnik mons. Juraj Kolarić, zatim članovi i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Cirkovljan Robert Verli, dogradonačelnik Grada Preloga Zdravko Kvakan, te vijećnik Skupštine Međimurske županije i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Darko Horvat.

U pozdravnim riječima predsjednik VMO Cirkovljan Robert Verli i preloški dogradonačelnik Zdravko Kvakan izrazili su zadovoljstvo što je u Cirkovljanu postavljena prva bista dr. Franji Tuđmanu u Međimurju, te su zahvalili donatorima u uređenju Trga poduzetnicima Antunu Mikacu i Alojziju Sobočancu, svima koji su na bilo koji način pomogli u dosadašnjim radovima, a posebno donatoru svih spomenika dr. Matiji Berljaku, profesoru na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, inače rodom iz Cirkovljana.

Okupljenima se obratio i Darko Horvat podsjetivši na poznatu rečenicu prvog hrvatskog predsjednika "Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što" u kojoj je sažeta sva veličina dr. Franje Tuđmana, a koja je uklesana i na kameno postolje biste. Domaći župnik Hoblaj istaknuo je veliku radost što je Međimurje uoči najvažnijeg državnog praznika slobode u neovisnoj, samostalnoj i demokratskoj hrvatskoj državi konačno dobilo prvo spomen-obilježje ocu domovine dr. Franji Tuđmanu.

Bistu predsjednika Tuđmana potom su zajedno otkrili župnik Hoblaj te predsjednik VMO Cirkovljan Robert Verli i dogradonačelnik Preloga Zdravko Kvakan, nakon čega su uz zvuke pjesme Međimurje kak si lepo zeleno domaće limene glazbe zapaljene svijeće podno spomenika.

Svečanost je nastavljena misnim slavljem za domovinu koje je u crkvi sv. Lovre, jednoj od najstarijih u Međimurju, predslavio mons. Kolarić. U propovijedi je rekao kako svaki narod u svojoj povijesti ima dana kojih se, kao i svaki čovjek, nerado prisjeća, ali ima  i onih dana kojih se s ponosom prisjeća i slavi. Takav je i 5. kolovoza 1995. kada je na blagdan Gospe Snježne žrtvom hrvatskih branitelja oslobođen velik dio okupiranog područja Hrvatske te je vraćen u njezin teritorij i pod hrvatsku vlast. Istaknuo je kako svi narodi slave svoje najznačajnije datume i osobe, a u Hrvatskoj to još često ne činimo dovoljno snažno te se čini da se sramimo svoje burne i mučeničke povijesti. U Domovinskom ratu zahvaljujući hrabrim i požrtvovnim braniteljima pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana konačno je ostvaren san o samostalnoj i slobodnoj državi Hrvatskoj koji su stoljećima unatrag u različitim razdobljima, na žalost neuspješno, pokušavali izvojevati naši slavni preci.

Rekavši kako se ponekad Katoličku Crkvu proziva što je govorila i govori o vrednotama slobodnog naroda u samostalnoj državi, naglasio je kako je Crkva poslana naviještati Radosnu vijest. Njezini pastiri nisu nikad pozivali na rat, ali su upozoravali na pravo na slobodu uz poštovanje kršćanskih moralnih vrednota, solidarnosti, zajedništvo, suživota u miru i oproštenja, što su težnje svakog čovjeka, pa tako i na ovima našim prostorima. Podsjetio je kako su se u crkvama i na trgovima u vrijeme teških trenutaka u Domovinskom ratu vjernici sa svojim svećenicima okupljali da bi molili krunicu za naše branitelje koji su taj znak svoje pripadnosti Katoličkoj crkvi nosili oko vrata.

Podsjetio je također da nije bilo Katoličke Crkve i svećenstva Međimurje, kroz koje su prošle i okupirale ga mnoge tuđinske vojske, ne bi sačuvalo svoj hrvatski identitet i pitanje je bi li ostalo dijelom domovine svojih predaka. Na kraju je pozvao okupljene da nikada ne zaborave na dane slave i ponosa, na žrtve onih koji su omogućili da danas živimo u slobodi i samostalnoj domovini te da ih dostojno obilježavamo i slijedimo one vrednote za koje su oni položili svoje živote ili izgubili svoje zdravlje, te nam u tome mogu biti primjer i poticaj u izgradnji boljeg i pravednijeg društva i općeg razvoja na dobro svih ljudi.