Od:
Do:

U Ludbregu misa u spomen žrtava totalitarnih režima

U Ludbregu misa u spomen žrtava totalitarnih režimaLUDBREG, 21. 8. 2016. 
Slavljem u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u nedjelju 21. kolovoza počele su središnje godišnje svečanosti u čast Presvete Krvi.

U prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima koji se obilježava 23. kolovoza, misno slavlje predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Slavlju su se pridružili sudionici već tradicionalnog hodočašća vatrogasaca ludbreške i drugih regija.

Svečano euharistijsko slavlje proslavljeno je u zavjetnoj kapeli, a s biskupom je suslavio i domaći župnik i čuvar svetišta mons. Josip Đurkan, dekan KBF-a u Sarajevu mons. dr. Pavo Jurišić, predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Tihomir Kosec te župni vikar vlč. Kristijan Stojko. Na početku je biskupa, svećenike te prisutne hodočasnike i vjernike pozdravio domaći župnik.

Osvrćući se na nedavno osvajanje olimpijske zlatne medalje Ludbrežanke Sare Kolak i govoreći o nedjeljnom evanđeoskom ulomku, biskup Mrzljak istaknuo je kako se svaki vjernik mora boriti i ulagati trud da uđe na uska vrata. Isus je propovijedao kako živjeti u ovom životu, ali je govorio i o cilju našeg života. Isus nije odgovorio na pitanje koje su mu postavili o broju onih koji se spasavaju, nego je rekao kako se potrebno boriti. Slijediti Isusa nije lagan put. To nije borba protiv nekoga, već je to borba protiv zla u nama. To iziskuje napor, ali je moguće uz Božju pomoć. Sva zla, ratovanja, stradanja, totalitarni režimi, proizlaze iz čovjeka. To se događa kada čovjek skrene s puta Božjih zapovijedi. Komunistički režim želio je uspostaviti raj na zemlji, ali nije uspio jer se služio likvidiranjem onih koji su mu u tome smetali. Umjesto Boga i Božjih zapovijedi koje pomažu u borbi protiv zla, komunizam je stavio ideologiju, koju je štitio i zlom.

Govoreći o žrtvama totalitarnih režima, biskup je napomenuo kako se deklarativno Europa izjasnila o zlim djelima autoritarnih i totalitarnih režima, ali se od strane naše države gotovo ništa aktivno ne poduzima u istraživanju mnogih ubijenih - žrtava komunističke vladavine, te je na kraju mise najavio Hrvatski žrtvoslovni kongres koji će se potkraj rujna održati u Varaždinu.

Pjevanje tijekom svete mise animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije.
 
Nikola Tomašević