Od:
Do:

U okviru europskog projekta "PLUS" Caritas Varaždinske biskupije održao edukaciju "Ovisnost - put prema nasilju i siromaštvu"

U okviru europskog projekta "PLUS" Caritas Varaždinske biskupije održao edukaciju "Ovisnost - put prema nasilju i siromaštvu"VARAŽDIN, 7. 2. 2019.
“Ovisnost - put prema nasilju i siromaštvu” bila je tema edukacije koju je u četvrtak 7. veljače u Pastoralnom centru organizirao Caritas varaždinske biskupije.

Riječ je o prvoj od nekoliko radionica koje će tijekom veljače biti provedene u okviru projekta “Pružanjem pomoći ublažavamo našim sugrađanima životni status” - PLUS. Podsjetimo, Caritasu Varaždinske biskupije je u studenom prošle godine uspješno odobren projekt Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) vrijedan 1 890 959,27 kuna. Projektom "PLUS" provodit će se mjere pripreme i podjele besplatnih obroka za korisnike Caritasove Pučke kuhinje, a osim toga, vršit će se dostava paketa hrane starim i nemoćnim osobama, osobama koje žive u samačkom domaćinstvu ili su udaljeni od same Pučke kuhinje. Projekt traje godinu dana, do 2. rujna 2019.

Na početku susreta sve je pozdravio mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, ujedno predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije. Mons. Perčić je prenio pozdrave varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka te je uvodno predvodio prigodnu molitvu. Potom je riječi dobrodošlice uputio i mr. Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije.

Iskoristiti naučeno za svoj život i obitelj

Voditelji edukacije, osmišljene s Razvojnom agencijom Sjever DAN, bili su profesorica psihologije Mirjana Vincek-Škvorc iz Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije te njezin kolega Vjeran Marić, medicinski tehničar i radni terapeut, također iz Zavoda za javno zdravstvo.

Predavanju se odazvalo četrdesetak osoba, među kojima su bili članovi Zajednice Cenacolo, korisnici Prenoćišta za beskućnike Varaždin, Kluba liječenih alkoholičara “Centar” Koprivnica, Udruge apstinenata Varaždinske županije “Hrabrost” te predstavnici župnih Caritasa iz Kučan Marofa, Svetog Josipa na Banfici i Reke.

Uvodno je prof. Vincek-Škvorc govorila općenito o ovisnostima, nakon čega je Vjeran Marić, inače radni terapeut u Udruzi apstinenata Varaždinske županije “Hrabrost”, a istovremeno vrlo aktivan i u Crvenom križu gdje radi s nekoliko udruga i institucija, progovorio o ovisnosti o alkoholu.

- Pokušali smo dati cijeli jedan pregled najvažnijih stvari koje se tiču teme ovisnosti. Svi smo prošli dosta edukacija, predavanja i škola te smo se često zapitali ima li sve to što smo slušali ikakve veze s našim životom. Zato bih voljela da ova današnja edukacija bude povezana sa životom te da nađete smisao onoga o čemu ćemo danas pričati i upotrijebite to za svoj život, svoje odluke i svoju obitelj - poručila je prof. Mirjana Vincek-Škvorc

Pretjerivanje se u životu naplaćuje

Profesorica Škvorc je govorila tako o uzrocima i izgovorima kod ovisnosti, ali i tzv. “prečacima” u životu koji vrlo lako mogu voditi različitim vrstama ovisnosti. Radni terapeut Vjeran Marić je govorio o alkoholizmu, njegovoj povijesti, uzrocima i posljedicama, kao i načinima liječenja na koje se može izaći iz tog “pakla”.

- Čovjek je oduvijek žudio za olakšanjem svakodnevnih problema, tražeći pomoć sa svih strana. Umjesto da pomoć pronađe u sebi, drugima ili nekim spoznajama poput religije, pokušavao je pronaći pomoć u raznim psihoaktivnim tvarima, onima koje djeluju svojim kemijskim sastavom na duševni život preko živčanog sustava. Iako je vječno iskustvo da se svako pretjerivanje u životu naplaćuje, tako je i dugotrajno iskustvo pokazalo da se privremene ‘koristi’ koje čovjek ima od takvih tvari, kasnije izazivaju mnogo gore štete i posljedice - kazao je na edukaciji Vjeran Marić.

Alkohol - treći po redu zdravstveni problem u RH

Osim toga, na predavanju su se mogle čudi veoma šokantne i zabrinjavajuće brojke poput onih da u Hrvatskoj ima 240 000 alkoholičara. Uz to, od 15 do 20 posto populacije pati poradi prekomjernog pijenja alkoholnih napitaka, a jednako je šokantno da 50 posto djece mlađe od 15 godina počinje redovitije konzumirati alkohol. Alkoholizam je treći po redu zdravstveni problem u Republici Hrvatskoj, rečeno je na edukaciji.

Nakon pauze publici je pobliže predstavljena i tema ovisnosti o drogama, gdje je prof. Vincek Škvorc, između ostaloga, kazala ponešto i o zabludama i činjenicama oko marihuane, dok je Vjeran Marić predavanje zaključio izlaganjem o, nažalost, sve većem problemu ovisnosti, posebice mladih, o Internetu i kockanju.
 
Goran Damjanić