Od:
Do:

U Svetom Jurju na Bregu duhovni program uz proštenje Imena Marijinog

U Svetom Jurju na Bregu duhovni program uz proštenje Imena MarijinogSVETI JURAJ NA BREGU, 13. 9. 2015. 

U župi Sveti Juraj na Bregu održan je dvodnevni duhovni program u prigodi proslave proštenja Presvetog Imena Marijinog, koje se na poseban način obilježava u župi čija glavna oltarna slika u župnoj crkvi sv. Jurja predstavlja lik Majke Božje Lauretanske.

U nedjelju 13. rujna u prigodi proslave proštenja središnje misno slavlje predvodio je mons. Peter Štumf, biskup iz Murske Sobote u zajedništvu sa svećenicima Gornjomeđimurskog dekanata. Na misi su se okupili mnogobrojni vjernici iz župa gornjeg Međimurja i šire okolice, a ovo proštenje u crkvu, koja je već stoljećima zasigurno najvidljiviji međimurski orijentir, privlači i hodočasnike iz susjedne Slovenije.

Biskupu Štumfu pozdrav je uputio župni suradnik Bruno Šprajc koji je podsjetio da se navršilo 280 godina od početka hodočašćenja Mariji na ovo proštenje iz raznih krajeva Međimurja, Podravine, Zagorja i slovenskog Prekmurja. Napomenuo je kako su pred čudotvornom oltarnom slikom isprošene mnoge milosti i čudesna ozdravljenja, te je zamolio biskupa i sve nazočne da u misu ugrade sve sadašnje, ali i pokojne hodočasnike. Domaći župnik vlč. Ivica Puškadija zaželio je svima da otvore svoja srca kako bi primili plodove ovog slavlja.

U propovijedi je biskup Štumf govorio o tradiciji velikog štovanja Marije kod vjernika koji joj hodočaste u njezina svetišta na marijanske blagdane. U tim svetištima razmišljajući o Mariji podsjećamo se da Bog preko nas može učiniti velika čudesna djela jer Bogu ništa nije nemoguće. Tako je i Bog izabrao Mariju da učini mogućim ono što je svijetu izgledalo nemoguće. Nešto slično i sami ste doživjeli kad se srušila ova župna crkva. Najprije je čudesno da nitko nije stradao te da je u toj ruševini oltarna slika Majke Božje bila neoštećena, a potom ste u samo nekoliko godina zajedno lijepo obnovili cijelu crkvu. U svemu tome sigurno je zasluga upravo Majke Božje. Moramo primijetiti da je u tragedijama vjera na kušnji, kod nekih ona oslabljuje, a kod drugih osnažuje. Marija nikada nije gubila vjeru, često iznenađuje njezina odlučnost kroz cijelo Evanđelje. Marija nije samo na nebu, ona je također i među nama. Ova je crkva mjesto gdje nebo dotiče vaš domove i obitelji, ali i vaša srca i duše. Ova crkva budućnost je sviju vas. S ponosom čuvajte prošlost svoje župe i primjere tolikih vjernih i odanih Crkvi, brinite i dalje ovako na lijep način za svoju crkvu. Neka nebeska Marija bude uvijek s vama, a vi uvijek ostanite njezina draga djeca, poručio je biskup Štumf u propovijedi.

Nakon mise priređen je ophod oko glavnog oltara te su se vjernici u molitvama obratili za zagovor Majci Božjoj Lauretanskoj.

Dan ranije, u subotu 12. rujna, proslavljena je sveta misa sa zazivom Duha Svetog u prigodi početka nove školske godine. U župnoj crkvi, ispunjenoj učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima, predvodio ju je vlč. dr. sc. Krunoslav Novak, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Isti dan održan je u crkvi V. glazbeni susret zborova gornjeg Međimurja kojem je domaćin bio župni zbor iz Svetog Jurja na Bregu sa svojim zborovođom Milovanom Horvatom.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan