Od:
Do:

U Svetom Jurju na Bregu predstavljen nosač zvuka s međimurskim crkvenim skladbama

U Svetom Jurju na Bregu predstavljen nosač zvuka s međimurskim crkvenim skladbamaSVETI JURAJ NA BREGU, 24. 4. 2016. 

Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu predstavio je svoj prvi nosač zvuk koji je izdao pod nazivom "Denes spevaj sve stvorenje". Na predstavljanju u okviru proslave blagdana nebeskog zaštitnika župe, u nedjelju 24. travnja, u župnoj crkvi sv. Jurja mč. izvedeno je nekoliko od 11 međimurskih sakralnih skladbi koje se nalaze na nosaču zvuka koji je snimljen u toj crkvi, koja je posljednjih godina nakon urušavanja 2008. godine temeljito obnovljena te se očekuje njezina posveta 16. svibnja.

Riječ je o pučkim crkvenim pjesmama koje su se pjevale, te se neke od njih još uvijek pjevaju na proštenjima i u raznim prigodama kroz liturgijsku godinu. O dugogodišnjoj tradiciji crkvenog pjevanja u župi Sveti Juraj na Bregu na predstavljanju je govorila doc. dr. sc. Ines Virč koja je istaknula kako je nosač zvuka trajno zabilježio jednu tradiciju kao dio međimurske glazbene baštine. Ta je sakralna tradicija sačuvana usmenom predajom, ali i zahvaljujući kantorima, zaljubljenicima u crkvenu glazbu. Svi su oni u svome radu zasigurno bili nadahnuti i zapisanim blagom poznatog sakupljača međimurskih pjesama Vinka Žganca čija je prva knjižica "Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja" izdana prije točno sto godina.

Župnik vlč. Ivica Puškadija kazao je kako se ovim projektom željelo dati doprinos da se dio međimurskih crkvenih pjesama spasi od zaborava, ali ove skladbe ujedno svjedoče o bogatom liturgijskom životu tijekom cijele godine u župnoj zajednici sv. Jurja.

Voditelj projekta izdavanja nosača zvuka i zborovođa Milovan Horvat istaknuo je kako su skladbe pomno izabrane iz arhiva zbora i arhiva njegova oca Valenta Horvata, dugogodišnjega kantora te su u protekle dvije godine pripremane za snimanje. Zahvalio je članovima zbora na zalaganju i upornosti, vrijednim suradnicima te svima koji su podržali ostvarenje projekta.

Predsjednica zbora Marta Lončar-Vinković predstavila je djelovanje zbora koji je osnovan 1967. godine dolaskom mladog i ambicioznog orguljaša i zborovođe Valenta Horvata, koji je vodio zbor sve do 2006. godine kada ga je preuzeo njegov sin kantor. Iza zbora, koji od samih početaka njeguje višeglasno pjevanje i koji se nalazi pred 50. obljetnicom djelovanja, niz je gostovanja, te nastupa na slavljima, koncertima i festivalima.

Na kraju su suradnicima i podupirateljima uručene prigodne zahvalnice, a s riječima čestitke zboru obratio se i raniji dugogodišnji župnik preč. Ivan Kozjak. Nosač zvuka izdan je uz potporu župe i Općine Sveti Juraj na Bregu te drugih donatora, a izvođenje skladbi prilikom snimanja popratili su Jelena Horvat i Filip Horvat na orguljama te tamburaški orkestar KUU Zasadbreg.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan