Od:
Do:

U varaždinskoj katedrali proslavljena svečana misa polnoćka

U varaždinskoj katedrali proslavljena svečana misa polnoćkaVARAŽDIN, 25. 12. 2016. 
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je svečanu misu polnoćku u noći Isusova rođenja u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu. S biskupom su suslavili svećenici Biskupskog ordinarijata, a slavlje je okupilo mnoštvo vjernika iz župa Varaždina i okolice koji su željeli proslaviti ovaj radostan događaj u "majci svih crkava u biskupiji".

Pozdravljajući okupljene i sve koji su izravno pratili slavlje putem Hrvatske televizije, biskup Mrzljak pozvao je sve vjernike da budu zajedno u duhu i da radosno slave događaj kada Bog ulazi u našu ljudsku povijest i postaje jedan od nas.

U propovijedi je biskup rekao kako Isusovo rođenje nije samo neki povijesni događaj, nego vjerujemo da je to neprestano događanje, koje se i danas zbiva. Bog silazi među ljude i želi postati čovjekom, a to se nama događa i danas. Bog ne dolazi kao moćan i svemogući nego kao maleno nemoćno dijete koje nas poziva da u njemu prepoznamo Božji dolazak, naglasio je biskup dodavši da ga se može prepoznati samo očima vjere. Bog nam i danas dolazi u nemoćnima, u siromašnima, bolesnima, potrebnima, ali nam dolazi kao ponuda, a ne kao prisila. Bog nam ne dolazi da nas zarobi ili optereti, nego da ga prihvatimo kao najbolje za naš život. Svatko od nas treba se priupitati jesmo li otvorena srca i duše da Bog dođe u naš život, život naše obitelji i našeg društva. Bog dolazi k nama i želi biti s nama, a mi ga samo trebamo prepoznati i prihvatiti, poručio je biskup kazavši kako vanjska blještavila često odvlače pažnju od onog bitnog. Mi smo se ovdje okupili jer želimo proslaviti Isusovo rođenje, dolazak onoga koji želi oplemeniti naš život i učiniti ga radosnim, kako bi među nama postojalo sve ono što si želimo, a to su mir, ljubav, poštovanje, praštanje i sve ono o čemu sanjamo kada želimo graditi dobro društvo. Božić nam je u godini samo jedan dodatan poticaj da se podsjetimo kako Bog neprestano dolazi u naš život, da svakodnevno možemo dobiti dar kojeg nismo zaslužili ali koji čovjeku pomaže, oplemenjuje ga, obogaćuje Božjom snagom i milošću, rekao je biskup te svima zaželio da se Božja riječ utjelovi i oživi po njima u svakodnevnom životu. Budimo i mi poput priprostih pastira koji su ga prepoznali i prihvatili, otvorimo mu svoje srce i dušu da se i po nama Božja riječ utjelovljuje u današnjem svijetu, poručio je biskup u homiliji.

Na kraju mise biskup Mrzljak kazao je kako je svetkovina Rođenja Isusova i naš blagdan kojeg si jedni drugima čestitamo. Uputio je srdačnu božićnu čestitku svima nazočnima i njihovim obiteljima, te svima koji su putem malih ekrana pratili svečano slavlje u domovini i inozemstvu.

Božićno liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Chorus angelicus u zajedništvu s članovima zbora Via iz župe sv. Vida, te članovima drugih zborova, pod ravnanjem mo. Anđelka Igreca te uz pratnju orguljašice Božice Kopjar i prigodnog instrumentalnog ansambla. Za ovu je prigodu mo. Igrec pripremio obrade božićnih pjesama za zbor, puhače, zvona i pučko pjevanje kako bi izvedba bila što raskošnija i uzvišenija, te je cjelokupno slavlje na sve nazočne, kao i na gledatelje preko malih ekrana ostavilo snažan dojam dostojanstvene i osobito svečane proslave božićne noći.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan
foto: Varaždinske vijesti