Od:
Do:

U župi Natkrižovljan blagoslovljena obnovljena župna kuća

U župi Natkrižovljan blagoslovljena obnovljena župna kućaNATKRIŽOVLJAN, 4. 12. 2016. 

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je druge nedjelje došašća 4. prosinca misno slavlje u župnoj crkvi sv. Barbare u Natkrižovljanu u Gornjovaraždinskom dekanatu, te je nakon mise blagoslovio obnovljenu župnu kuću.

Na misnom slavlju okupili su se mnogobrojni župljani kako bi proslavili nebesku zaštitnicu svoje župe i župne crkve. Sve je okupljene pozdravio domaći župnik vlč. Mario Filipović, te je poseban pozdrav uputio biskupu Mrzljaku i ravnatelju Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera preč. Mirku Horvatiću i svim svećenicima Gornjovaraždinskog dekanata na čelu s dekanom preč. Valentom Posavcem. U propovijedi je biskup rekao kako Crkva kroz nedjelje došašća želi vjernike kroz ozbiljnost i posvećenost vjeri voditi prema svetkovini Rođenja Isusova kada Bog dolazi među ljude. Došašće je vrijeme ozbiljnosti kako bismo shvatili da smo pozvani prepoznati Boga koji dolazi k nama u potrebnima razne pomoći i kao naš bližnji kao što je Isus došao kao maleno dijete potrebno tuđe pomoći. Mi kao vjernici želimo se i trebamo pripremiti proslaviti Božić ne samo na izvanjski način, nego i prolaskom kroz došašće kao vrijeme priprave. Danas se prisjećamo mučenice Barbare čiji nam život daje određenu poruku jer se ona odrekla mnogo toga zemaljskoga radi svjedočanstva kršćanske vjere kao najveće vrijednosti koja nikad ne prolazi. Neka nam sv. Barbara bude zaštitnica i zagovornica u našem nastojanju da i mi idemo tim putem svjedočenja najviših vrijednosti, rekao je biskup u propovijedi.

Na kraju mise župnik Filipović zahvalio je svima koji su pomogli obnovu i uređenje župne kuće, svojim župljanima, a posebno biskupu Mrzljaku na inicijativi da se pokrene ovo veliko djelo te Varaždinskoj biskupiji na pruženoj pomoći, kao i preč. dr. sc. Mariju Kopjaru, predstojniku biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, na stručnoj pomoći. Biskup Mrzljak zahvalio je župniku na brizi o župnoj zajednici te na skrbi o župnim dobrima kazavši kako je obnova župne kuće bila doista neophodna, jer je to dom župnika, ali i mjesto susretanja sa župljanima.

Za proslavu župnog blagdana župljani su se pripremali trodnevnicom koju je vodio vlč. Milan Lončarić, koji je tijekom tri dana obradio teme "Božja ljubav", "Grijeh i obraćenje" i "Marija Crkva i Duh Sveti".

Župna crkva sv. Barbare nalazi se na nadmorskoj visini od 325 metara te je okružena brdašcima išaranima vinogradima, kućama i vikendicama. Neposredno uz nju podignuta je župna kuća, te se s vrha ovog brda pruža prekrasan pogled prema Varaždinu, Hrvatskom zagorju i Međimurju, te prema Sloveniji. Župa je osnovana 1789. godine od dijelova župe Križovljan i župe Vinica. Barokni oltari dovezeni su iz Zagreba iz crkve koja je bila predviđena za rušenje, dok je sveta Barbara, zaštitnica rudara i od lošeg vremena, izabrana zbog obližnjih rudnika u Maruševcu, ali i zbog strmog vinogradarskog područja.
Jasminka Bakoš-Kocijan