Od:
Do:

Varaždinci nastupili na Festivalu kršćanskog kazališta

Varaždinci nastupili na Festivalu kršćanskog kazalištaZAGREB, 4. i 11. 6. 2017.
Protekla dva vikenda, od 2. do 4. te 8. do 11. lipnja, u organizaciji Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca u Zagrebu je održan treći po redu Festival kršćanskog kazališta. Među više od stotinu izvođača bili su i predstavnici Varaždinske županije.
 
Najprije se sa svojim osnovnoškolcima, a sada i srednjoškolcima, u nedjelju 4. lipnja predstavio pedagog Osnovne škole Visoko Tibor Martan. Profesor Martan izvan škole djeluje kao dramski pedagog, pisac i etnolog, a s djecom i mladima radi kratke predstave koje prikazuju živote hrvatskih svetaca ili pak progovaraju o kršćanskim vrednotama. Nastup njegove dramske družine na Festivalu kršćanskog kazališta zvao se “Što je tvoje blago?”. U sklopu toga prikazano je pet kratkih priča o svetim ljudima, od čega su tri teksta za predstave napisala sama djeca, a dva Tibor Martan.
 
Tako predstava „Blago“, prema tekstu Tibora Martana, postavlja pitanje jesu li blago stvari ili čisto srce i duhovne vrednote. „Štefek“ Doroteje Adamić pripovijeda o djetinjstvu križevačkog svećenika, vlč. Stjepana Kranjčića, a „Obloček“ Anite Platnjak i Marije Tukše tematizira život blažene Ozane Kotorske koja je živjela svetim životom u maloj izbici, pred čiji su prozorčić (obloček) dolazili mnogi potrebni njezina savjeta i utjehe. „Sveti Juraj“ Tibora Martana donosi narodno blago novomarofskog kraja, dok “Susret s anđelima“ Leone Šturbek govori o varaždinskoj uršulinki Jerini-Matildi Böllein koja je, poput Štefeka, još kao djevojčica osjetila poziv za posvećenim životom te odlučila postati redovnica.
 
Osim Tibora Martana i mladih umjetnika iz Visokog, na festivalu su u nedjelju 11. lipnja nastupili i osnovnoškolci iz Ivanca. Sa svojim mentoricama, Natašom Roginek i Silvijom Čavlek, učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca predstavili su se s predstavom “Bog u metrou”, o Bogu kojeg ljudi ne prepoznaju u svakodnevnim situacijama. Osim njih, članovi Dramske grupe Područne škole Salinovec i mentorice Nataša Roginek i s. Marija Bilanović iskazali su se s predstavom “Odvažna žena Maria de Mattias”. Maria de Mattias katolička je redovnica, svetica i osnivačica katoličke redovničke družbe. U dobi od 29 godina ostavlja oca i braću te kreće u Acuto, mjesto u blizini Rima, gdje 4. ožujka 1834. godine otvara školu, ali i Družbu Klanjateljice Krvi Kristove. Svetom ju je 2003. godine proglasio papa Ivan Pavao II.