Od:
Do:

Varaždinski biskup posjetio Hrvate u Švedskoj

Varaždinski biskup posjetio Hrvate u ŠvedskojŠVEDSKA, 26. - 30. 5. 2017.
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak boravio je od 26. do 30. svibnja u posjetu Hrvatima u Švedskoj. Na poziv msgr. Stjepana Biletića, kancelara biskupije Stockholm i voditelja Hrvatske katoličke misije u Stockolmu, biskup Mrzljak predvodio je u subotu 27. svibnja misno slavlje u samostanskoj crkvi uz grob sv. Brigite u Vadsteni prigodom 18. hodočašća vjernika Hrvatskih katoličkih misija u Skandinaviji. Sa biskupom su suslavili upravitelji hrvatskih katoličkih misija u Švedskoj: msgr. Biletić, vlč. Drago Ćumurdžić, upravitelj misije u Jönköpingu, vlč. Vlado Švenda, upravitelj Misije u Malmöu, vlč. Mladen Vuk, upravitelj misije u Göteborgu.
        
Biskup Mrzljak u homiliji je između ostalog progovorio o zajedništvu vjernika katolika koje se očituje svaki puta kada se okupljamo kao vjernici oko stola Riječi Božje te stola Tijela i Krvi Kristove.

- Na to zajedništvo posebno možemo biti ponosni mi Hrvati koji već gotovo 14. stoljeća živimo u kršćanskoj vjeri koja nas ujedinjuje gdje god se u svijetu nalazili. To je Božji dar na kojem trebamo biti zahvalni - istaknuo je biskup.

Progovorivši o primjeru apostola koji su nakon Isusova uzašašća bili okupljeni u molitvi zajedno sa Isusovom majkom Marijom, biskup je rekao kako smo pozvani uvijek zajedno se okupljati u molitvi oko Marije. Ona nas ujedinjuje i čuva u vjeri koja se pred izazovima suvremenog svijeta, često može razvodniti ili razdijeliti. Marija je od početka Crkve čuvala to jedinstvo, a to čini i danas. Biskup Mrzljak je pred kraj svete mise predvodio i zajedničku molitvu na grobu sv. Brigite Švedske, suzaštitnice Europe, koji se nalazi s lijeve strane oltara i pred kojim se hodočasnici zaustavljaju u osobnoj molitvi.

Ostatak svog boravka u Švedskoj biskup je proveo u pohodu Hrvatskoj katoličkoj misiji Bl. Alojzija Stepinca koja svoje sjedište ima u Göteborgu. Biskup je uz suslavlje vlč. Mladena Vuka, upravitelja misije, u nedjelju 28. svibnja predvodio euharistijska slavlja u Borasu i Göteborgu uz prisustvo hrvatskih vjernika. Pri kraju svog boravka u Švedskoj biskup je iskoristio priliku te je pohodio hrvatske vjernike i na njihovim radnim mjestima u tvornici automobilske industrije Volvo, koji su ga proveli kroz veći dio tvornice i upoznali ga s procesima izrade poznatih švedskih automobila.
 
Nikola Tomašević