Od:
Do:

Završen 9. dječji "Kranjčić" u Križevcima - nagrade osvojili i učenici Varaždinske biskupije

Završen 9. dječji "Kranjčić" u Križevcima - nagrade osvojili i učenici Varaždinske biskupijeKRIŽEVCI, 25. 4. 2020.
Osnovna škola Ljudevita Modeca iz Križevaca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ u subotu 25. travnja 2020. objavili su rezultate natječaja na 9. Susretu hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj te su javnosti predali zbornik najuspjelijih radova „Stijena mog života“.
 
Završna svečanost 9. „Dječjeg Kranjčića“, koja je, uz Dan grada, na taj dan trebala biti održana u Križevcima, zbog pandemije korona virusom (COVID-19) nije održana. Organizatori i pokrovitelji zato će zbornike, priznanja, zahvalnice i nagrade učenicima i mentorima poslati poštom. 
 
Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2019. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ predložili su da tema ovogodišnjega natječaja bude Otac/otac.
 
U Križevce je na natječaj pristiglo 126 književnih radova te 120 likovnih radova iz ukupno 62 škole s područja cijele Republike Hrvatske.  Na književni natječaj javilo se 117 učenika iz 47 škola te 7 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra -  poezija, proza i igrokazi – te je pristiglo 80 pjesmama, 38 proznih radova i 8 igrokaza.
 
Na likovni natječaj javilo se 111 učenika iz 36 škola te 14 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.
Članovi stručnoga ocjenjivačkog povjerenstva, nakon što su pročitali i pregledali radove koji su im dostavljeni bez podataka o autorima, donijeli su odluku o rezultatima ovogodišnjega natječaja.
 
Povjerenstvo je odabralo 59 književnih radova i 24 likovna rada koji su ušli u Zbornik dok je 16 književnih i 6 likovnih radova nagrađeno.
 
Iz Varaždinske biskupije nekoliko je učenika osvojilo negrade u različitim žanrovima. Tako je u žanru igrokaza, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 8. razreda Barbara Kušinec Osnovne škole Vinica za igrokaz „Tata, a morem iti na puanučku?“ (mentorica Andrijana Kušinec). Druga nagrada za igrokaz „Otac Male Kraljice” pripala je Eleni Šturbek, učenici 6. razreda Osnovne škole Visoko kraj Novog Marofa (mentor Tibor Martan), a treću nagradu za igrokaz „Snaga molitve“ osvojila je učenica 6. razreda Osnovne škole Visoko Marta Klimpak (mentor Tibor Martan). Dok je  za likovno stvaralaštvo i rad „Sigurne u rukama dobroga oca“ Nela Horvat, učenica 2. razreda Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ iz Koprivnice (mentorica Sanja Brkić) osvojila drugu nagradu.
 
Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle - Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će ove godine biti održan dvanaesti put.
 
Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.
 
Detaljnije se o svemu može doznati na mrežnoj stranici www.djecji.kranjcic.hr.

 
Izvor: djecji.kranjcic.hr.