Od:
Do:

Završena ovogodišnja formacija novih psalmista u župama Varaždinske biskupije

Završena ovogodišnja formacija novih psalmista u župama Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 12. 11. 2016. 


U organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije i njegovog voditelja mo. Anđelka Igreca proveden je ovogodišnji tečaj priprave pjevača za primanje službe psalmista koji je zaključen u subotu 12. studenoga. Na formaciju su bili pozvani vjernici aktivni u svojim župnim zajednicama, oduševljeni psalmima, koji već znaju barem 30-tak najčešćih psalama.

Uz mo. Anđelka Igreca, voditelja formacije, koji se brinuo za učenje novih psalama, gregorijanskih i hrvatskih načina psalmodiranja i interpretaciju, osnove vokalne tehnike poučavala je profesorica glazbe na varaždinskoj Glazbenoj školi i psalmistica katedrale Dorotea Ilčić, za tehniku čitanja brinula se glumica HNK-a u Varaždinu Ljiljana Bogojević, dok je za tumačenje mjesta psalmista u liturgiji bio zadužen kanonik varaždinske katedrale i predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu preč. dr. sc. Mario Kopjar.

Ovogodišnjoj formaciji pristupilo je dvadeset kandidata: Ana Haramina (Varaždin, katedrala); Helena Kanižić (Kneginec); Ivo Franjo, Ivo Jembrek i Marija Jušić (Koprivnica, bl. Alojzije Stepinac); Arabela Novak-Đura, Marko Mihin i Ksenija Mihin (Mačkovec);  Karolina Hrastić (Sveti Ilija), Ivica Bađun (Varaždin, zajednica s. uršulinki);  Dinko Klinec (Varaždin, župa sv. Fabijana i Sebastijana); Tia Pikija, Klara Petric i Šimun Šopar (Varaždin, župa sv. Vida); Silvija Novak, Štefanija Šebrek, Marija Međimurec i Franjo Međimurec (Varaždinske Toplice); Zoran Košić Čačić i Dražen Priher (Vidovec, župa sv. Vida).

Na trećem susretu crkvenih zborova u sklopu ovogodišnjeg Festivala sv. Cecilije, u nedjelju 20. studenoga, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak će kandidatima koji su završili tečaj, podijeliti službe psalmista.