Od:
Do:

Završno slavlje Izvanrednoga jubileja za Varaždinsku biskupiju

Završno slavlje Izvanrednoga jubileja za Varaždinsku biskupiju

VARAŽDIN, 13. 11. 2016.


Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u nedjelju 13. studenoga predvodio je završno slavlje Izvanrednoga jubileja Godine Božjeg milosrđa u Varaždinskoj biskupiji.

Sveta misa proslavljena je u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu, a s biskupom su suslavili svećenici Biskupskog ordinarijata. Biskup Mrzljak istaknuo je kako su se okupili na završnom slavlju Izvanrednoga jubileja za Varaždinsku biskupiju, Svete godine koju će papa Franjo svečano zaključiti na nedjelju Krista Kralja.

Kao i sve druge partikularne Crkve, tako i Varaždinska biskupija tjedan dana ranije zaključuje Svetu godinu, ali s vjerom i nadom da će vrata Božjeg milosrđa biti još i više i šire otvorena. Vjerujemo da smo kroz proteklu godinu još više doživjeli prisutnost našega Boga – Boga milosrđa i da s još većom pozornošću možemo ući u njegovu blizinu i slušati Njegove riječi koje nam pri završetku liturgijske godine žele govoriti o svršetku svega stvorenoga, ali i vječnosti u koju prelazi ovozemaljski život. U Godini Božjeg milosrđa papa Franjo želio je da bolje upoznamo Boga koji dolazi k čovjeku, koji želi biti u njegovoj blizini i koji je sam postao čovjekom. Želio je da Boga prepoznamo u licu Isusa Krista. No, mi se i danas pitamo, računa li čovjek današnjice, čovjek ove naše "kršćanske" Europe s Bogom u svakom trenutku našeg života ili selektiramo kada nam Bog odgovara a kada ne, kada ćemo prihvatiti Isusove riječi a kada nam one ne odgovaraju. Nadamo se da nam je Godina jubileja još više učvrstila našu vjeru, da ćemo u njoj biti postojani i ustrajni, da ćemo pronalaziti stalno dodatne motive, poticaje i razloge za trajno učvršćenje i rast u vjeri, rekao je biskup Mrzljak te svima zaželio da im uvijek budu otvorena, ne samo vrata Božjeg milosrđa, nego i vrata međusobnog milosrđa jednih prema drugima.

Nakon popričesne molitve biskup je pozvao okupljene da Bogu zahvale za sva duhovna dobročinstva primljena u Svetoj godini te je otpjevan hvalospjev "Veliča duša moja Gospodina". Na kraju je biskup Mrzljak Božjim blagoslovom i riječima "Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš nebeski i idite u miru" zaključio završno slavlje Izvanrednoga jubileja Godine Božjeg milosrđa u Varaždinskoj biskupiji.
 

Jasminka Bakoš-Kocijan