Od:
Do:

Škapularevo kod Varaždinskih franjevaca uz trodnevnicu i vanjsku proslavu

Škapularevo kod Varaždinskih franjevaca uz trodnevnicu i vanjsku proslavuVARAŽDIN, 16. -  21. 7. 2019.
Varaždinski franjevci osobito svečano slave Majku Božju Karmelsku – Škapularevo na sam liturgijski spomendan 16. srpnja, no još svečanija je ona vanjska proslava, prve nedjelje nakon Škapulareva. Ove godine to će biti 21. srpnja.

Na Škapularevo dakle, u utorak 16. srpnja, svet mise u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bit će u 7, 8, 9, 11 i u 18.30 sati. Osim toga bit će i molitva za obitelj te susret obučenih u škapular u od 17.30 sati.

Uoči vanjske proslave Škapulareva bit će trodnevna duhovna priprava koju će predvoditi fra Darko Tepert od 18. do 20. srpnja 2019. Svaki dan trodnevnica će započinjati pobožnošću Majci Božjoj Karmelskoj u 17.45 te će se nastaviti svetom misom u 18.30 uz prigodnu homiliju.

Prvoga dana trodnevnice svetu misu će svojim pjevanjem animirati zbor VIA koji djeluje kod varaždinskih kapucina. Drugog dana, u petak 19. srpnja, pjevanje će animirati FRAMA koja djeluje u franjevačkoj crkvi, dok će posljednjeg dana trodnevne duhovne priprave misno slavlje svojim pjevanjem uveličati časne sestre uršulinke također iz Varaždina.

Vanjska proslava Škapulareva bit će u nedjelju 21. srpnja kada će središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predslaviti generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.

Toga dana mise će još biti prije podne u 7, 8, 9 i 11 sati.

Uobičajeno, oblačenje škapulara u Varaždinu bit će moguće nakon svake mise na samu Gospu Karmelsku 16. srpnja, te na dan vanjske proslave 21. srpnja.

Podsjetimo, pri franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. godine. I premda je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Škapularske Gospe.