Od:
Do:

15. križni put na otvorenom po župi Sveti Martin na Muri

15. križni put na otvorenom po župi Sveti Martin na MuriSVETI MARTIN NA MURI, 28. 2. 2016. 
U nedjelju 28. veljače po čitavoj župi Sveti Martin na Muri održana je pobožnost križnog puta. Pobožnost križnog puta na otvorenom po župi se priređuje od 2002. godine pa se ove godine navršila 15. obljetnica održavanja te pobožnosti.

Pobožnost je započela u župnoj crkvi uvodnom jutarnjom molitvom, a na kraju križnog puta u župnoj crkvi proslavljena je i sveta misa.

Sudjelovao je lijepi broj vjernika, na nekim dionicama više, nekim manje. Na dionici između Žabnika i Hlapičine bilo je više od 900 sudionika. Većina ih je sudjelovala na cijeloj pobožnosti koja je prošla trasom dugom 22 km. Odazvali su se domaći župljani, kao i vjernici iz drugih župa.

Postaje križnog puta predmolili su ovogodišnji krizmanici. Osim Isusa, križ je nosio i Šimun Cirenac, ali mnogi su bili Šimuni Cirenci, tako da je dosta sudionika pomagalo nositi križ. Tijekom pobožnosti molilo se i pjevalo, a između Gradiščaka i Kapelščaka bila je šutnja, tada je svatko u svojem srcu na svoj način iznosio molitvu Spasitelju. Kod svake postaje križnog puta bio je i scenski prikaz dotične postaje.

U scenskom prikazu sudjelovali su sami župljani, i to Dejan Krajačić kao Isus, Martin Perčić kao satnik, Leon Horvat kao Šimun Cirenac, Ivan Rožman kao Pilat, Katarina Šajnović kao Veronika, Melanija Šajnović kao BDM Marija, Ivana Šajnović kao Marija Magdalena, Marsel Tot i Mihael Sakač kao vojnici i Fabijan Petričević kao mali vojnik. 

Svim sudionicima i onima koji su se na bilo koji način angažirali oko same organizacije križnog puta, bilo da djeluju u crkvenim ili laičkim udrugama, na kraju je zahvalio župnik vlč. Ivan Herceg.
 
opširnije...