Od:
Do:

95 LJETA CRKVENOG ZBORA ŽUPE SV. LEONARDA U GORIČANU

95 LJETA CRKVENOG ZBORA ŽUPE SV. LEONARDA U GORIČANUGORIČAN. 5.7.2020.
Ove godine navršava se 95 godina kontinuiranog rada Crkvenog zbora župe sv. Leonarda – Goričan, koji je 1925. godine osnovao tadašnji kantor Andrija Lesinger. U toj prigodi na inicijativu župnika Josipa Drvoderića u župnoj crkvi snimljen je materijal od 20 pjesama, ponajprije crkvenog liturgijskog sadržaja, koji je predstavljen javnosti uz Dane općine Goričan i na dan zlatne mise preč. Leonarda Logožara 5. srpnja. Zvučni zapis napravio je Marko Lajtman, vlasnik studija „Jazbina“ u Maloj Subotici, a grafički je omot CD-a pripremio Stjepan Lesinger.

U Goričanu se pjeva već 333 godine. Naime, vizitator 1688. godine spominje da u župi Sveti Juraj u Trnju svira orguljaš Nikola Križanić koji stanuje u filijali Goričan. I s uspostavom nove župe Goričan 1789. prvi župnik Adam Mezner vodio je brigu o crkvenom pjevanju te je u njegovo vrijeme djelovao orguljaš Mirko Trazo, mladić rodom iz Legrada koji „dobro pjeva i prilično svira orgulje“.

Početak današnjeg zbora vezan je uz župnika Ivana Kengjelića i orguljaša Andriju Lesingera, koji su na krilima cecilijanskog pokreta željeli odgovoriti na poziv Crkve da se u liturgiju uvede pučka crkvena popijevka. U ostvarenje te ideje uključili su se i mnogi svećenici iz Međimurja od Ignacija Lipnjaka, preko Juraja Lajtmana pa do Vinka Žganca. Oni su i sami bili zborovođe i vrsni orguljaši, ali su i mnoge nadarene mladiće i djevojke poslali u Celje u privatnu Orguljašku školu Karla Bervara, da bi oni postali vrsni orguljaši u Međimurju: Florijan Andrašec, Ivan Mustač, Andrija Lesinger…

Posljednjih petnaestak godina zbor broji tridesetak članova, a vodi ga kantorica Danijela Špoljarić. Neki pjevači pjevaju u zboru dugi niz godina. Osim pjevanja na misnim slavljima, zbor redovito sudjeluje na Festivalu sv. Cecilije u Varaždinu te na humanitarnim koncertima „Marijini obroci“ u Svetom Jurju u Trnju. Također bilježi gostovanja u drugim župama – od Međimurja, Zagorja do Zagreba i susjedne nam Slovenije. Sam zbor također organizira koncerte i ugošćuje druge zborove u našoj župi Goričan. Repertoar zbora je vrlo šarolik; od jednostavnih pučkih pjesama i šansona do zahtjevnijih liturgijskih korala i zborskih pjesama.

Krajem trećeg mjeseca  godine 2019. velikim angažmanom gđe. Petre Malović, kantorice Danijele Špoljarić kao i župnika Josipa Drvoderića osnovan je dječji zbor „Abba“ u kojem pjeva tridesetak djece. Povremeno pjevaju na misnim slavljima i druže se svake subote uz pjesmu i igru. Oni su budućnost zborskog pjevanja u Župi, a na ovom nosaču zvuka otpjevali su dvije pjesme; baš onako – dječji.

U nedjeljno predvečerje, 5. srpnja nakon sv. Mise predstavljen je prvi nosač zvuka ovog zbora. Program predstavljanja vodila je Anica Čerepinko, a o CD-u su govorili kantorica Danijela Špoljarić, mo Anđelko Igrec i prof. emeritus dr. Stjepan Hranjec, kao i mjesni župnik Josip Drvoderić. Kantorica Špoljarić progovorila je o ovom velikom djelu koje je ostvario zbor i izazovu koji je prihvaćen od strane svih članova, te je ovaj CD sa 17 pjesama ugledao svjetlo. Mo Igrec osvrnuo se na sadržaj CD-a, tj. na pjesme od crkvenoslavenskog Veličaj na početku CD-a, do božićne i uskrsnih pjesama koje se pjevaju u najradosnijem dijelu crkvene godine, pa do dviju svjetovnih popijevaka Klinčec stoji pod oblokom i Protuletje nam dohaja. Mo Igrec je naglasio sklad koji je ostvaren ovim CD-om, a koji sklad ovaj zbor ostvaruje svakim pjevanjem na sv. Misi, od običnog dvoglasja do troglasja i četveroglasja. Prof. emeritus dr. Stjepan Hranjec progovorio je o pjesmama u čast svetih zaštitnika: Florijana, Ivana i Leonarda, kao i općenito o spričavanjima koja su koristili naši kantori diljem Međimurja da bi kroz melodiju i tekst progovorili o nekom događaju kao što je to npr. smrt, rođenje, svadba ili tragedija koja je Goričan zadesila 1944. kada je 100-tinjak Goričana odvedeno u Stari grad Čakovec. O tom tragičnom događaju kantor Lesinger ispjevao je pjesmu, koju je narod primio veoma emotivno, pa je župnik Ošlaj zabranio da se ubuduće izvodi na godišnjicu tog tragičnog događaja!

Župnik Josip Drvoderić je zahvalio svim dobročiniteljima koji su pripomogli izdavanju CD-a! Sam zbor otpjevao je tri pjesma s CD-a, a i dječji zbor „Abba“ jednu svoju pjesmu „Velik si“! 

 
Tekst: vlč. Josip Drvoderić, župnik
Fotografije: Studio Vipro