Od:
Do:

​Biskup Mrzljak predslavio misu na Dušni dan u varaždinskoj katedrali

​Biskup Mrzljak predslavio misu na Dušni dan u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 2. 11. 2023.
Na Spomen svih vjernika pokojnika - Dušni dan, u četvrtak, 2. studenoga, misu u varaždinskoj katedrali predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Koncelebrirali su varaždinski biskup Bože Radoš i svećenici središnjih biskupijskih ureda te vojni i policijski kapelan vlč. Ivica Horvat.

Biskup Mrzljak je uvodeći u misno slavlje rekao da na Dušni dan molimo za sve naše pokojne te da se spominjemo svih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za slobodu Domovine, kao i onih za koje ne znamo gdje počivaju. „Vjerujemo da oni nisu nestali, oni su u našim mislima i molitvama te žive u vječnosti“, kazao je.

„Smrt je sigurna. Ovdje nećemo živjeti vječno jer prelazimo iz vremenitog života u vječnost“, rekao je biskup na početku homilije. Citirajući jednog grčkog filozofa koji je zaključio da smrt ne postoji, mons. Mrzljak je istaknuo kako mnogi danas pristaju uz takvo razmišljanje. Naglasio je kako Isusova smrt i uskrsnuće svjedoče da smrt nema zadnju riječ.

„Ova misa je molitva za naše branitelje i zahvala za sve one koji su bili uz nas i činili nam dobro, ali uključujemo sve za koje nam valja moliti. Ako nismo nekada na zemlji rekla 'hvala', neka ova sveta misa bude ta jedna velika zahvala“, poručio je mons. Mrzljak.

„Čuli smo u odlomku iz evanđelja kako su ljudi i u Isusovom vremenu bili uznemireni. A Isus im kaže: 'Neka se ne uznemiruje vaše srce'. Eto, tu je uporište našeg vječnog života“, rekao je te dodao da je Isus i Put. Potaknuo je da slušamo Božju riječ i pokušamo je razumjeti sada kako ne bismo zalutali s tog puta jer nas on vodi k cilju, iako je Isusov put ponekad težak i trnovit. „Isus još kaže da je istina i život“, nastavio je biskup te dodao kako i danas postoje mnogi koji tvrde da „posjeduju“ istinu te da isti nerijetko ljude vode u zabludu.

„Kad razmišljamo o vlastitoj smrti i o mnogima koji nisu više s nama, onda itekako možemo prihvatiti Isusove riječi o životu. Mi idemo prema vječnosti. To je istina!“, zaključio je propovjednik.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika