Od:
Do:

Biskup Mrzljak u Njemačkoj pohodio hrvatske vjernike te kartuziju Marienau i Schönstattsko svetište

Biskup Mrzljak u Njemačkoj pohodio hrvatske vjernike te kartuziju Marienau i Schönstattsko svetište

NJEMAČKA, 4. 6. 2012.

Tijekom pohoda vjernicima u Njemačkoj o svetkovini Presvetog Trojstva, od 31. svibnja do 4. lipnja, varaždinski biskup Josip Mrzljak posjetio je samostan Kartuziju Marienau, podijelio sakrament svete potvrde u Hrvatskim katoličkim misijama u Mainzu i Koblenzu, te služio svetu misu u Schönstattskom svetištu.

Povod biskupovom pohodu Kartuziji Marienau bio je susret s vlč. Tinom Šipošem, svećenikom Varaždinske biskupije, koji je 2007. godine pristupio kartuzijanskom redu, te boravi u spomenutom samostanu nedaleko od grada Bad Wurzacha. Po dolasku u samostan Marienau, biskupa je pozdravio brat prior samostana, dok ga je vlč. Tin, redovničkim imenom brat Pio, upoznao s načinom života u kartuzijanskom samostanu Marienau, te ga proveo kroz samostanske prostorije, kapelicu u kojoj služi svetu misu te ćeliju u kojoj provodi dane u molitvi i radu. Nakon zajedničke Večernje molitve na latinskom jeziku, biskup se zadržao u razgovoru s bratom Piom. Kartuzijanski red osnovao je sv. Bruno u XI. stoljeću, sa svrhom da se redovnici posvete kontemplaciji i duhovnom savršenstvu, povlačenjem iz vreve života u samoću. Danas u cijelom svijetu živi približno oko 400 kartuzijanaca i kartuzijanki u 23 kuće; od kojih je pet ženskih te osamnaest muških u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Argentini, Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Koreji, Njemačkoj, Portugalu, Sloveniji, SAD-u i Švicarskoj.

Nakon posjeta Kartuziji, narednih dana biskup je pohodio hrvatske vjernike u Koblenzu i Mainzu. U subotu 2. lipnja podijelio je sakrament svete potvrde u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mainz gdje ga je pozdravio voditelj misije fra Ante Bilić. Na svetkovinu Presvetog Trojstva u nedjelju 3. lipnja biskup Mrzljak podijelio je sakrament svete potvrde u Hrvatskoj katoličkoj misiji Koblenz. Domaćin biskupovog pohoda bio je voditelj HKM Koblenz vlč. Stjepan Zadravec, svećenik Varaždinske biskupije. U Koblenzu se biskup susreo i sa zajednicom mladih te s pastoralnim vijećem. U tim susretima vjernici su biskupu predstavili različite aktivnosti Hrvatske katoličke misije, a čije se središte uvijek usmjerava prema slavljenju svete euharistije. U Koblenzu se biskup također susreo i s konzulima Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine iz Frankfurta.

Prije povratka u Hrvatsku, u ponedjeljak 4. lipnja, biskup Mrzljak posjetio je svetište Majke Božje Schönstattske u Vallenderu kraj Koblenza. U svetoj misi, koju je služio u kapelici posvećenoj Majci Božjoj, potaknuo je nazočne svećenike, časne sestre i vjernike da u svoje molitve posebno preporuče sljedbenike Schönstattskog pokreta u Hrvatskoj, napose u Maloj Subotici na području Varaždinske biskupije gdje se nalazi kapelica posvećena Mariji – Triput divnoj, koja je blagoslovljena 2009. godine te je identičnog izgleda onoj u Vallenderu. Schönstattski pokret utemeljio je 1914. godine pater Kentenich, koji s nekoliko mladića u spomenutoj kapelici sklapa «Savez ljubavi» s Marijom. Cilj pokreta je u savezu s Marijom pridobivati ljude za Krista, te zajednički graditi kulturu ljubavi za novi kršćanski društveni poredak.

Krunoslav Novak