Od:
Do:

​Biskup Radoš slavio misu zadušnicu u Strahonincu za pokojnu Mariju Železnjak

​Biskup Radoš slavio misu zadušnicu u Strahonincu za pokojnu Mariju ŽeleznjakNEDELIŠĆE, STRAHONINEC, 17. 7. 2023.
Sprovod Marije Železnjak r. Kovač, majke fra Željka Železnjaka, bivšeg provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda održan je u ponedjeljak, 17. srpnja, na groblju u Nedelišću, a misu zadušnicu predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš, izvijestili su čakovečki franjevci.
Obred sprovoda predvodio je provincijalni ministar fra Milan Krišto, uz pratnju franjevaca iz provincije kao i svećenika iz biskupije te brojnog puka. 
 
Fra Milan je u kratkoj propovijedi iznio crtice iz Marijina života i istaknuo njenu vjernost Gospodinu i požrtvovnost za svoju djecu u brojnim izazovnim životnim trenucima, ali i njezinu općenitu ljubav za bližnje, kao i duh pobožnosti i molitve koji u sebi nikad nije ugasila.
 
Misu zadušnicu predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš u crkvi Marije Pomoćnice u Strahonincu.
 
Biskup Radoš u propovijedi se dotaknuo otajstva života koje uvijek nadilazi moć smrti. Osvrnuvši se na odlomak Lukinog evanđelja o Isusovom prikazanju u Hramu, u likovima starca Šimuna i proročice Ane, prepoznao je i obrise života pokojne Marije koja je slično iščekivala Gospodina kroz brojne molitve krunice i s radošću ga primala u svoje naručje po sakramentu euharistije. Podsjetio je biskup kako starac Šimun u tome evanđeoskom ulomku iz Lukina pera kliče: "Sad otpuštaš slugu svoga Gospodaru, po riječi svojoj u miru.". „Tako je i Marija u miru Božjem predala svoj duh uz zadnje riječi: 'Ja sam spremna'“, kazao je.
 
Te zadnje Marijine riječi podijelio je s okupljenima i fra Željko koji je zahvalio majci na svemu, kao i svima prisutnima na bratskoj blizini u ovim trenucima. 
 
„Marija je u svojih devedeset godina života ostala vjerna Božjem putu kako u zdravlju i dobru, tako i u bolesti. Svaki dan revno je molila krunicu, pohađala svete mise, a i sama je postala Gospodinu kao žrtva na ugodan miris. Iza sebe ostavila je sina franjevca-svećenika, kćer koja se za nju brinula u starosti, a u vječnosti molimo da se susretne sa svojim pokojnim suprugom Stjepanom i kćeri Ivanom. 
 
Molimo neka Bog doista ne gleda na njene grijehe i propuste, nego na vjeru koju je u Crkvi gajila iščekujući otkupljenje svoga tijela. Neka joj je pokoj vječni, a fra Željku, obitelji i rodbini pokojne Marije još jednom želimo iskrenu sućut!“, napisali su čakovečki franjevci.