Od:
Do:

Božićni koncert v Remetincu

Božićni koncert v RemetincuREMETINEC, 27.12.2022.
Župa BDM Kraljice sv. Krunice organizirala je 27. prosinca 2022. god. u župnoj crkvi božićni koncert na kojem su se predstavili angažirani vjernici u svojim župama i domaći solisti. Koncertom je koordinirao Damijan Turković, student 1. godine Muzičke akademije u Zagrebu, smjer tambura. U duhu božićnog veselja i radosti voditeljica koncertnog programa, srednjoškolka, Klara Benjak pozdravila je sve prisutne starim katoličkim pozdravom Hvaljen Isus i Marija! Koncert je otvorio Župni zbor Kraljice sv. Krunice izvedbom pjesme Radujte se narodi uz orguljašku pratnju Lorene Turković i pod vodstvom Damijana Turkovića.  

Sve prisutne radosno je pozdravio župnik vlč. Josip Pavlek i zaželio svima dobrodošlicu. Naglasio je želju da se svi vjernički raspoložimo i uživamo u izvedbama mladih glazbenika koji su prihvatili poziv sudjelovanja na koncertu kako bi nam otkrili veličinu Božjega dara, a oni su tom daru poslušni i razvijaju ga. Glede poslušnosti darovima koje nam je Gospodin dao,  istaknuo je darove naših vitezova nogometaša koji su uoči Božića obradovali naš hrvatski narod brončanom medaljom na svjetskom nogometnom prvenstvu. Sve prisutne pozvao je da tijekom izvedbi razmišljamo o kulturi u kojoj se dogodio Prvi Božić, tj. Isusovo rođenje te da se u susretu s Njim zapitamo u kojoj i kakvoj kulturi mi danas živimo i božićujemo. Naime, slušajući božićni izvještaj o pastirima koji se vraćaju iz Betlehema slaveći i hvaleći Boga za sve što su vidjeli i čuli kako im je bilo rečeno (Lk, 2, 1-14), zaželio je da se i mi s ovog koncerta vratimo svojim kućama raspoloženi i oduševljeni podijeliti sa svojim ukućanima i svima koje susrećemo radost ove divne koncertne večeri.

Domaćini,  zbor Mladih sv. Dominik, izveli su  pjesmu Veselje ti navješćujem. Ove godine zbor je proslavio 10 godina postojanja i djelovanja, a trenutno broji 12 aktivnih članova. Prvi voditelj zbora bio je Vatroslav Maltar, kojeg je naslijedio Robert Štorga. Od 2019. god. zbor vodi Damijan Turković.

Gošće, Ženski vokalni sastav Kneginje čini 7 članica, a njihovih 5 članica oduševilo je izvedbom dviju pjesama, Raduval se Jezuš mali i Preveliku radost navišćujem vama.  Sve članice povezane su s mjestom Kneginec i ponosno nose ime Kneginje od 2014. god. kada je sastav nastao. U ovih osam godina pjevaju na misnim slavljima u svojoj župi sv. Marije Magdalene u Knegincu. Nastupale su na brojnim festivalima i koncertima,  a uveličale su  i brojna vjenčanja.  Posebno  pamte svoj slavljenički koncert povodom petog rođendana suradnje s Antoniom Tkalcem,  kantautorom duhovne glazbe i nedavno sudjelovanje u snimanju božićne emisije „Vjera i nada“. Vjera i nada - Božić 2022. - Ženska vokalna skupina "Kneginje" - YouTube

Poseban pljesak dobio je domaći Dječji zbor Remečki anđeleki nakon izvedbe tradicionalne francuske pjesme na kajkavskome dijalektu Mehki snežek pod vodstvom Pie Košćak i Damijana Turkovića. Naime, zbor je osnovan ove godine u Marijinom mjesecu listopadu i broji 17-ero djece koja se sastaju redovito na probama petkom od 18 do 19 sati i pozivaju svu djecu iz župe da im se pridruže u radosti pjevanja.
Bogatstvu programa doprinijele su izvedbe domaćih solistica  Lorene Turković, studentice klavira na Privatnom sveučilištu Anton Bruckner u Austriji,  i  Doris Vincek, studentice četvrte godine flaute na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.  Klavirskom izvedbom Lorene Turković djela Clauda Deussya  The snow is dancing  snijeg je  zaplesao remetinečkom crkvom. Razigran božićni ugođaj  nastavila je flautistica Doris Vincek odličnom i dojmljivom izvedbom prvih dvaju stavka Sonate u E duru J. S. Bacha uz klavirsku pratnju Lorene.

Otajstvo Božića nadahnjuje i brojne umjetnike pisane riječi. Radost Kristovog rođenja predočio je  drugoškolac Emanuel Benjak kazivanjem književno-umjetničkoga teksta Betlehemska noć nepoznatoga autora uz pratnju  prof. Petra Meštrića na gitari.

Riječi J. S. Bacha da “orgulje nije teško svirati, samo je potrebno udariti prave tipke u pravo vrijeme i glazbalo svira samo” izvedbom  Dudaša  skladatelja Fortunata Pintarića te Sorite pour Noel skladatelja Cesara Francka potvrdio je Tomislav Krobot, student druge godine kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Tomislav je vrsni orguljaš i osvajač brojnih nagrada na natjecanjima širom Hrvatske i inozemstva u kategorijama teorije glazbe, harmonije, solfeggia i klavira. Bavi se improvizacijom na orguljama, a zanima ga  gradnja orgulja i organologija. Aktivno se bavi i popravcima, održavanjem i ugodbom orgulja u svojoj  župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Sračincu  gdje vodi mješoviti župni zbor i aktivno sudjeluje u životu župne zajednice.

Uz  Remečke anđeleke izvedbom pjesama O pastiri čudo novo i Zvijezda oduševio je  dječji zbor Župe sv. Bartola apostola iz Kamenice. Zbor je oformljen  početkom mjeseca studenoga 2021. godine, a vode ga sestre Katarina i Kristina Kljunić.  Čine ga 15 vrlo kreativnih i radosnih  djevojčica od 1. do 8. r. osnovne škole koje pjevaju na nedjeljnoj misi u 11 h. Posebno upečatljiv nastup bio im je povodom 200. obljetnice posvete župne crkve u srpnju ove 2022. god.  kada su uz prigodne duhovne pjesme izvele i kratki plesno-dramski skeč. Uz pjevačice imaju i gitariste Luku Cerovčeca i Vidu Gotal.

Domaćini, mješoviti zbor Kraljice sv. Krunice, predstavili  su se i a capella izvedbom pjesme O kakva to svetlost s kom Betlem gori uz solista Andriju Turkovića. Zbor broji dvadeset članova i  redovito nastupa na Božićnim koncertima u svojoj  župi te na biskupijskom festivalu sv. Cecilije.  Prvi voditelj zbora bio je Vatroslav Maltar kojega je naslijedio Robert Štorga,  a od 2020. god. zbor vodi Damijan Turković.

Božićni koncert v Remetincu završio je predstavljanjem Mješovitog zbora župe sv. Mihaela Arkanđela iz Sračinca pod vodstvom Tomislava Krobota. anovi zbora marljivo vježbaju i sastaju se prema potrebi i do dva puta tjedno. Zbor  njeguje dugu tradiciju pjevanja. Gostovao je i u drugim župama gdje je pjevao na sv. Misi ili bi nakon misnog slavlja održao kratak koncert. Redovito je sudjelovao na biskupijskom festivalu sv. Cecilije. Pod ravnanjem Tomislava Krobota uz orguljašku pratnju zbor je izveo pjesmu Ne bojte se u obradi Ivana Mežnarića  i pjesmu  Rekoše proroci Zlatka Kamenjarina.
 
Na kraju koncerta svi izvođači bili su pozvani  u svetište crkve. Budući da je na nakanu  uspjeha i blagoslova koncerta prethodila devetnica sv. Ceciliji, zahvalni  zagovoru Svetice svi zajedno s oduševljenjem zapjevali su  Narodi nam se kralj nebeski.   Župnik vlč. Josip Pavlek  svim izvođačima podijelio je zahvalnice i  pozvao ih na domjenak u novoizgrađeni Pastoralni centar bl. Ivan Merz.

Tekst: Lidija Vukalović
Fotografije: Nikola Volarić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika