Od:
Do:

​Dan „Katoličke osnovne škole Svete Uršule“ proslavljen misom u varaždinskoj katedrali

​Dan „Katoličke osnovne škole Svete Uršule“ proslavljen misom u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 23. 10. 2023.
Povodom Dana „Katoličke osnovne škole Svete Uršule“, svetice čiji se spomendan slavi 21. listopada, misu je u varaždinskoj katedrali u ponedjeljak, 23. listopada, predslavio sisački biskup Vlado Košić.
Na početku misnog slavlja mons. Košić čestitao je Dan "Katoličke osnove škole Svete Uršule" ravnateljici, sestrama uršulinkama, nastavnicima, djeci i roditeljima. „Neka blagdan ove svetice i mučenice koju slavimo, doista bude svima nama poticaj da živimo i svjedočimo svoju vjeru, iako je to ponekad teško“, rekao je.

Biskup je u homiliji istaknuo životopis sv. Uršule te se zapitao: „Ima li i danas takvih ideala i onih koji slijede svoja ne samo uvjerenja nego i svoje srce te su spremni i na žrtvu života?“

„Svaka je nevolja, koja se proživi radi Krista, izvor velike milosti. Tako je i smrt svete Uršule nadahnula mnoge kršćane, osobito sestre redovnice, da žive potpuno za Krista. Je li moguće to reći i za sve nas, koji jesmo kršćani, ali nismo često spremni baš sve izgubiti samo da Krista dobijemo? Ipak, i vaše školovanje, dragi učenici, je svojevrsna muka i nevolja, ali i vrijeme i mjesto kada i gdje možete preko te nevolje proći i muku nadvladati da biste stekli puno Božje milosti i pobijedivši kušnje postali spremni primiti dar Kristova spasenja. Kristova nam je Krv to zaslužila, ona nas čini čistima i prikladnima za spasenje. I mnogi su sveti mučenici svjedoci da je to moguće. Sjetimo se samo zaštitnika Varaždinske biskupije: sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca“, istaknuo je propovjednik.

Nadalje se osvrnuo na evanđeoski odlomak u kojem stoji: „Hodite dok imate svjetlost da vas tama ne obuzme… Dok imate svjetlost, vjerujte u svjetlost da budete sinovi svjetlosti!“

Biskup je u nastavku rekao da se škola naziva prosvjetnom ustanovom te da je često ta riječ povezana s obrazovanjem . „Učitelji su prosvjetni djelatnici, oni dakle prosvjetljuju. A znanje istine razgoni tamu neznanja i zabluda, kao što svjetlo razgoni mrak. Zato i Krista koji je pravo i jedino Svjetlo svijeta zanima napredak u spoznajama i vještinama koje se uče u školama, koje su donositelj svjetlosti. Tu je tako važno i mjesto vjeronauka i navještaja Isusa Krista u školi jer bez njega, za nas kršćane, nitko ne može doći do svjetla: 'Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet'.“, naglasio je.

Na kraju homilije je poručio: „Molimo za ovu 'Katoličku osnovnu školu Svete Uršule' u Varaždinu, za njezino vodstvo, učitelje i djelatnike te osobito za sve učenike, da napreduju u znanju i još više u dobroti te u mudrosti i milosti Božjoj.“

Na kraju mise riječi zahvale uputila je i ravnateljica škole s. Damjana Mihaela Barbarić koja je navela kako su djelatnici i učenici obilježili Dan škole tijekom proteklog tjedna. Istaknula je, između ostaloga, i projekte kojima su pomagali misije u Beninu. Također, zahvalila je svima koji se ugrađuju u misiju katoličke škole u Varaždinu, koji joj pomažu na financijski način, ali i molitveno.

Roditelji, čiji učenici polaze ovu školu, su naglasili kako gaje veliko povjerenje prema školi koja nosi predznak „katolički“ te da im je osim obrazovanja, važan katolički identitet, odnosno odgoj koji stavljaju na prvo mjesto.

Na misi su pjevala djeca iz grupe „Laurus“, pod vodstvom učiteljice Mateje Gašparić Prepelić i Silvije Svoren. 

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika