Od:
Do:

​Duhovni susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u Čakovcu

​Duhovni susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u Čakovcu
























ČAKOVEC, 2. 12. 2023.
Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organiziralo je duhovni susret u subotu, 2. prosinca, u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu na koje je pozvalo članove svih udruga, centara i domova osoba s invaliditetom Međimurske županije, kao i njihove obitelji te sve uključene u njihov rad.
Susret je započeo u 10 sati s mogućnošću za sakrament ispovijed. Euharistijsko slavlje u 10:30 predvodio je vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Uvodeći u misno slavlje vlč. Šardi je rekao kako su se na duhovni susret i misu okupili radi izgradnje u zajedništvu, kako bi Gospodinu predali molitve, brige i strahove te kako bi s Njim još bolje i svetije živjeli svoju svakodnevnicu. Potaknuo je da liturgijsko vrijeme došašća koje započinje u nedjelju, 3. prosinca, bude hod koji će uvesti u otajstvo Božića. „Neka to bude prilika da svatko učini nekakve promjene u svom životu, a na prvom mjestu posvetiti sebe, a onda i svoju obitelj i članove udruga“, istaknuo je.

„Liturgijska čitanja koja se danas čitaju u cijeloj Crkvi žele nas ohrabriti i osvijestiti važnost kršćanskog poslanja“, kazao je na početku homilije vlč. Šardi te posjetio na riječi pape Franje iz jednog dokumenta u kojem stavlja naglasak da su osobe s invaliditetom pozvane živjeti svetim životom te da je svaka osoba pozvana na taj ideal. „Želimo u svom životu prepoznavati dar Božji, dar svojih mogućnosti, sposobnosti i dar vjere. Svatko od nas na određeni način može se uklopiti u mozaik ovoga svijeta i učiniti ga mjestom kakvim ga je Gospodin zamislio, a to smo pozvani činiti zajedno“, naglasio je.

Osvrnuo se na životne brige koje su spomenute u evanđelju dana. „U opasnosti smo da ne vidimo svjetlo i nadu u trenucima životnih teškoća i kušnji. Nije svejedno kako živimo, u kojim uvjetima, jesmo li ostvarili neka prava… O svemu tome trebamo brinuti. Ali, teško je maknuti od sebe brigu za budućnost. Važno je da kao kršćani svoje živote znamo promatrati i u ogledalu Božje providnosti. Vjerujem da smo osjetili da je Božja ruka bila prisutna u našem životu. Gospodin nas poziva da u duhu vjere budemo ustrajni i postojani. Jer, sve što nam se događa je radi našeg obraćenja. Ne trebamo previše brinuti jer imamo Nekoga tko nas nosi u svim našim životnim teškoćama“, kazao je propovjednik te nastavio: „Lako je to reći, ali mi danas u evanđelju imamo i Gospodinov savjet: u svako doba molite! Molitva je poveznica sa Stvoriteljem. Po njoj dobivamo utjehu, ali i rješenja što učiniti u pojedinim životnim situacijama. Što više ulazimo u molitvu, u razgovor s Bogom, odnos povjerenja bit će dublji i kvalitetniji. Imat ćemo više nade da nećemo biti ostavljeni nego ćemo imati nekog 24 sata uz sebe, i onda kada ne budu kraj nas roditelji, volonteri, prijatelji…“, svjedoči.

Potom je podsjetio kako papa Franjo svaki mjesec daje posebnu inicijativu, posebnu molitvenu nakana za svaki mjesec, a u prosincu potiče vjernike da mole za osobe s invaliditetom kako bi došle u središte pozornosti Crkve. Dodao je kako je papi Franji posebno na srcu da kad govorimo o osobama s invaliditetom, da ne govorimo o njima nego o nama, jer su jednakopravni: jednakih prava i jednakog dostojanstva.

Podsjetio je i na poruku nadbiskupa Uznića i biskupa Glasnovića za Međunarodni dan osoba s invaliditetom naslovljenu „Koračati zajedno“ te je iznio nekoliko naglasaka iz te poruke, koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Na kraju homilije je istaknuo kako se često susreće s osobama s invaliditetom u prostorijama njihovih udruga te je potaknuo da i ti prostori budu mjesta za govor o Bogu, vjeri i pozivu na svetost.

Naveo je kako će iduće godine biti organizirani različiti susreti kojima se želi osnažiti obitelji osoba s invaliditetom. „Vjerujem da ćemo se još više susretati i produbiti zajedništvo te povjerenje u Gospodina“, poručio je vlč. Šardi.

Na kraju misnog slavlja vlč. Šardi je okupljene potaknuo da pročitaju Papinu poruku za Međunarodni dan osoba s invaliditetom koja ovih dana treba biti prevedena te da pročitaju i poruku hrvatskih biskupa za taj dan.

Pozvao je osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji na susret četvrtkom u Župi sv. Josipa u Varaždinu, na zajednicu Bartimej koju čine osobe s invaliditetom, njihove obitelji i prijatelji te volonteri. „Nađimo prilike za susret kako bismo zajedno koračali prema svetosti“, poručio je vlč. Šardi.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika