Od:
Do:

Jedina župa u Hrvatskoj posvećena Majci Tereziji proslavila 15. obljetnicu svoga osnutka

Jedina župa u Hrvatskoj posvećena Majci Tereziji proslavila 15. obljetnicu svoga osnutkaKOPRIVNICA/STARIGRAD, 5. 9. 2018.
Župa sv. Majke Terezije u Starigradu kraj Koprivnice, jedina u Hrvatskoj posvećena ovoj svetici, proslavila je 15. obljetnicu svoga osnutka u srijedu 5. rujna 2018.

Svečano misno slavlje tom prigodom predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u zajedništvu s dekanom koprivničkog dekanata mons. Leonardom Markačem, domaćim župnikom Nenadom Piskačem, te drugim svećenicima s područja Varaždinske biskupije.

Prije samog početka mise sve je pozdravio i dobrodošlicu poželio domaćin, vlč. Piskač. Zahvalio je na dolasku biskupu Mrzljaku, preko čije pastirske ljubavi i brižnosti mogu osjetiti dobrotu dobrog Oca, a u znak zahvale darovao mu je unikatni kip sv. Majke Terezije sa željom da ga prati njezin zagovor i, da baš poput nje, nastavi ljudima donositi dobrotu.

Biskup Mrzljak je, pak, na početku svim župljanima čestitao jubilej – 15. obljetnicu osnutka župe – podsjetivši kako su jedni od rijetkih koji su doživjeli da im zaštitnica župe najprije bude blaženica, a onda ju proglase svetom.

- Obično župe slave stoljeća, ali svaka počinje s prvom godinom, zato želimo, čestitajući vam ovaj jubilej, da mnogi nakon nas stoljećima slave ovu obljetnicu te da se tu uvijek okuplja živa zajednica Božjega naroda pod posebnom zaštitom upravo ove velike svetice našeg najnovijeg vremena.

U svojoj homili biskup Mrzljak najprije je podsjetio kako Crkva proglašava neke ljude svetima jer ih želi staviti za uzor. Vjerujemo da veliko mnoštvo svetih o kojem govori Knjiga Otkrivenja, mnoštvo u bijelim haljinama koje nitko nije mogao prebrojiti, nisu samo oni koje je Crkva proglasila svetima, nego u tom broju je i veliko mnoštvo naših pokojnika koje smo mi poznavali, a koji su se ovdje na zemlji trudili ići putem svetosti, postigli svetost i dio su te proslavljene Crkve. A mi smo još na putu. No, moramo ići putem svetosti, jer smo pozvani na to.

- Zato, kada govorimo o svetima, ne smijemo misliti da je to govor za nekog drugog. Ne. To je govor za svakoga od nas kršćanina koji zapravo već po krštenju ide putem svetosti – poručio je biskup Mrzljak.

Nadalje, biskup je pročitao nekoliko misli pape Franje iz njegovog apostolskog pisma Radujte se i kličite o pozivu na svetost u suvremenom svijetu. U njemu Papa govori da je dobro ići putem svetosti, a uz sv. Franju Asiškog i sv. Vinka Paulskog spominje i Majku Tereziju – troje svetaca koje poznajemo, a koji su imali veliki utjecaj na društveni život i bili su veliki pokazatelji kršćanskoga života.

- Evo troje svetaca iz povijesti Crkve u ovih 2000 godina koji nam mogu biti primjer i uzor kako treba živjeti kršćansku vjeru. Majka Terezija svetica je našega vremena koja je zaista prepoznala u svakome čovjeku onoga za kojega je Gospodin Isus rekao što god ste učinili jednome od moje najmanje braće  meni ste učinili, i prepoznala je gladnoga, i žednoga, i gologa, i umirućega, i prignula se k njima i prepoznala samoga Isusa. - istaknuo je biskup Mrzljak.

U spomenutom apostolskom pismu, govori dalje biskup Mrzljak, papa Franjo piše i o izbjeglicama oko kojih se događaju toliki prijepori u današnjem svijetu, a to su ljudi koji traže bolji život za sebe i svoju djecu koje treba primiti i prihvatiti, jer oni bježe od gladi i rata. Nailaze na razne neprilike i neprihvaćanja, a bogati svijet kaže kako za njih nema mjesta i ne prepoznaje da to sam Gospodin kuca na njihova vrata kao onaj koji je u potrebi.

- Spomenuti sveci znali su prepoznati upravo takve ljude u potrebi. Majka Terezija cijeli je život zapravo posvetila brinući se za takve. Zato nam ona itekako može biti primjer. Ona je žena ovoga vremena i ovog svijeta. Možemo pratiti njezina djela, njezino zauzimanje za čovjeka. O tome se pišu knjige i dobro je čitati njezin životopis, promatrati događaje iz njezina života i kako se zauzimala za one koji su u potrebi. – rekao je biskup na kraju zaključivši da je naša zadaća i cilj ići putem svetosti, a Majka Terezija nam sigurno može biti i primjer, i zagovornica, i pomoćnica, na tom putu svetosti, stoga ju zamolimo da nam to i bude.
 
TEKST: Iva Kuzmić
FOTOGRAFIJE: Goran Damjanić