Od:
Do:

Na blagdan svetog Valentina biskup Josip Mrzljak predslavio svetu misu u Župi svete Ane u Križevcima

Na blagdan svetog Valentina biskup Josip Mrzljak predslavio svetu misu u Župi svete Ane u KriževcimaKRIŽEVCI, 14. 2. 2019.
Povodom blagdana svetog Valentina varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je u četvrtak 14. veljače Župu svete Ane u Križevcima, u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, gdje je u župnoj crkvi predslavio svetu misu.

Prije početka misnog slavlja sve je vjernike, župljane i hodočasnike, srdačno pozdravio domaći župnik, vlč. Stjepan Soviček. Biskup Josip Mrzljak na početku euharistije kazao je kako su se svetom Valentinu, ili kako ga mi znamo prevesti Zdravku, ljudi kroz povijest često zagovarali moleći za ozdravljenje od raznih bolesti. No, mi najprije molimo za zdravlje duše, kazao je mons. Mrzljak.

U svojoj homiliji u župnoj crkvi svete Ane biskup Josip je govorio o tome kakvi smo vjernici. Jesu li nam bitni običaji, tradicionalni vjerski obredi ili je korijen vjere nešto drugo?

- Vjera nije nešto što se jednom može steći i onda imati do kraja života. Sveti Pavao govori da je vjera blago u glinenim posudama. Čovjek ima to veliko blago, ali je u neprestanoj opasnosti da ga izgubi ili da ono oslabi. Do vjere smo došli najčešće preko roditelja, baka ili djedova, odnosno svjedoka vjere, jer vjera se prenosi svjedočenjem. Na praznom grobu i Isusu koji je živ rađa se vjera. Prvi svjedoci su apostoli koji su svjedočili tu vjeru, a njih su slijedili kršćani iz prvih vremena među koje spada i sveti Valentin kojeg se danas na poseban način spominjemo. No, hoćemo li mi ovim današnjim skupom i slavljem uvećati Valentinu njegovu svetost? Sigurno da ne, jer sveci su došli do vrha, dalje ne mogu, postigli su ono za što su živjeli. Nama je potrebno to sjećanje na te svjedoke. O svetom Valentinu znamo vrlo malo, kao i o gotovo svim svecima iz prvih vremena kršćanstva. Ali Crkva ih čuva u svojem sjećanju. Kada je trebalo svjedočiti o tome da priznaju rimskog cara za Boga, možda su prvi mučenici i mogli učiniti, rekli bi danas mnogi. Što bi ih to koštalo? Ali znali su da time niječu svoju vjeru i svjedočili su svojim životom do kraja. Tako da uz svjedoke vjere u našim obiteljima, imamo primjere mnogih svjedoka kršćanske vjere koje nazivamo svecima. Posebno tu vrijedi istaknuti one prve svece čija je ‘krv postala sjeme kršćanstva’. Na njihovom je svjedočanstvu čvrsto zasađena Crkva te mi i danas živimo na njihovom svjedočanstvu. Zato kada se spominjemo svetaca, ne činimo to kako bismo se sjetili njihova života, nego da bismo vidjeli kako mi danas živimo našu vjeru - kako bismo mogli vidjeti živimo li našu čvrstu živu vjeru ili se radi o tradiciji i običajima - istaknuo je biskup Mrzljak.

Varaždinski je biskup progovorio i o pitanju koliko našu vjeru unosimo u naš život; obiteljski, društveni, politički i svaki drugi.

- Zapitajmo se koliko naša vjera dopire u naš život. Kada se donose zakoni u našem Saboru o tome što je to život, ili pak kada se raspravlja o tome ima li čovjek pravo prekinuti život, nailazimo na velike rasprave kako čovjek ima svoja prava pred zakonom. Isto je i sa Zakonom o obitelji. Pogledajmo vrijednosti koje je Bog zamislio, a za koje su mnogi svjedočili do kraja svog života bez da su pravili kompromise. Ne može čovjek živjeti na više kolosijeka, već mora imati vrijednosti za koje će živjeti. Tu su nam primjer sveci koje čuvamo u svojim uspomenama. Tako i svjedočanstvo svetog Valentina traje do danas. I ne samo do danas, već će trajati neprestano - poručio je biskup.
 
Tekst: Goran Damjanić
Fotografija: Stjepan Soviček