Od:
Do:

​Održana peta duhovna obnova u Ludbregu u ciklusu obnova prve nedjelje u mjesecu

​Održana peta duhovna obnova u Ludbregu u ciklusu obnova prve nedjelje u mjesecuLUDBREG, 4. 6. 2023.
U sklopu redovitih mjesečnih duhovnih obnova svake prve nedjelje u mjesecu u Župi Presvetoga Trojstva u Ludbregu u nedjelju, 4. lipnja, o temi: "Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje! (Mk 16,15) govorila je s. Ivančica Fulir, misionarka u Beninu koja je svjedočila o svom misionarskom pozivu.
Redovnica Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice svjedočila je o životu u toj afričkoj misiji, a tijekom euharistijskoga klanjanja potaknula je vjernike na zahvalnost Bogu što svaki dan mogu popiti čistu, svježu, hladnu vodu koja je milijunima nedostupna.

S. Ivančica svjedočila je o živoj afričkoj Crkvi. Naime, Marijine sestre u Benin su došle prije 35 godina i u šest različitih zajednica ukupno je 35 afričkih sestara. „Te zajednice pune su mladosti, a čim je mladost blizu, znači da je tu i radost“, istaknula je s. Ivančica.



„Imamo puno djece, ali i bolesnika, ali dragi Bog se uvijek pobrine da nam da snagu da možemo živjeti i činiti dobro malenima te da to uvijek bude na Njegovu slavu“, svjedoči.

Naglašava i kako se uvijek se preporučuju u molitve ljudi u Hrvatskoj: kako za njih same, tako i za djecu o kojoj brinu. „Benin je kolijevka voodoo-a i crne magije. Sotoni se ne sviđa što su sestre prisutne u toj zemlji, a ne voli ni svećenike“, ističe te poručuje kako je molitva Crkve u Europi izrazito važna za rad sestara u misijama. „To nam daje snagu za djelovanje, pouzdanje nam je da nismo sami“, kaže.



Kako u svakoj misiji, tako su i u Beninu materijalne potrebe izrazito velike. S. Ivančica ističe kako ih Bog u proteklih 35 godina, koliko su sestre ondje prisutne, nije nikada ostavio i vjeruje da će i dalje biti uz njih. „Imamo dva dječja sirotišta u kojima boravi stotinjak djece koji potpuno ovise o našoj skrbi, tu su potrebe velike. Također, trudimo se ne odbiti nijedno dijete ili odraslu osobu koji su gladni i koji kucaju na naša vrata. Pružimo im barem jedan obrok u danu. Imamo i ambulante u koje dolaze bolesnici, a pružamo i osiguravamo najosnovnije lijekove protiv malarije. U izgradnji smo treće ambulante. Dakle, potrebe su na sve strane, a prioriteta ima nekoliko. Svaki dar trudimo iskoristiti najbolje što možemo na korist tih najpotrebitijih“, svjedoči.



Ovoj misiji i ovoj Družbi u Beninu moguće je pomoći putem udruge „Anđeosko srce“, koju je s. Ivančica osnovala prije 13 godina. „U toj udruzi nitko nije zaposlen tako da cjelokupni iznos dolazi nama na teren, u Benin, kako bismo ga koristili u potpunosti za našu djecu“, kaže. Više o Udruzi saznajte ovdje, a na istoj stranici potražite i način kako konkretno pomoći.

Nakon svjedočanstva uslijedila je molitva krunice i misno slavlje, za vrijeme kojih su vjernici mogli pristupiti sakramentu ispovijedi. Misu je predovodio vlč. Kristijan Stojko, župnik Župe Presvetog Trojstva u Ludbregu koja je isti dan svečano slavila župnu svetkovinu. 

U homiliji je istaknuo kako svetkovinom Presvetog Trojstva slavimo savršenu ljubav Boga te da je o Trojstvu ljudskim jezikom teško govoriti te riječima iznijeti ono što Bog jest u sebi. Istaknuo je kako je jedan propovjednik rekao kako bi o Trojstvo zapravo trebalo samo šutjeti.

Osvrnuo se na evanđeoske riječi: Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. „Kako je nama teško nešto dati za druge. Primjerice, dati duhovno zvanje iz vlastite obitelji za Crkvu. Mnogi roditelji ne podržavaju djecu koja razmišljaju o duhovnom pozivu, a Bog daje Sina svog Jedinorođenca za sve nas. Otac naš Nebeski je tužan kad je ljubav Njegovog Sina za nas ljude ponekad uzaludna jer smo nepopravljivi, tvrde šije. Zato smo danas ovdje – da bismo se popravljali u ljubavi, da bismo primali Njegovu ljubav, da se jačamo, da nam ne propadne duša, da imamo život vječni“, istaknuo je propovjednik.

Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje su predvodili s. Ivančica Fulir i vlč. Petar Mlakar, župnik in solidum u Ludbregu. S. Ivančica molila je pred Presvetim za svećenike, duhovna zvanja koja su potrebna ne samo u našoj zemlji nego i u misijama, za djecu koja su joj povjerena, ali i za zahvalnost vjernika koji imaju svega u izobilju, a toga nisu svjesni.

Vlč. Mlakar zahvalio je svima na dolasku na petu po redu duhovnu obnovu u Ludbreg, posebno hodočasnicima koji rado dolaze iz drugih župa, a posebice varaždinskom zboru „Via“ koji je pjevao na misi i klanjanju. Najavio je i iduću duhovnu obnovu koja će se tradicionalno održati prve nedjelje u mjesecu, odnosno 2. srpnja.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika