Od:
Do:

​P. Marko Glogović predvodio duhovnu obnovu u Ludbregu

​P. Marko Glogović predvodio duhovnu obnovu u LudbreguLUDBREG, 6. 8. 2023.
U ciklusu obnova prve nedjelje u mjesecu, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Ludbregu  održana je sedma duhovna obnova u nedjelju, 6. kolovoza, a predvodio ju je p. Marko Kornelije Glogović.
Poznati hrvatski pavlin koji je 2003. osnovao Apostolat za život, a potom i pavlinski Centar za nerođeni život – Betlehem, nagovor je temeljio na izvornoj slici Božjega Milosrđa, a tema je bila „Pogledaj u Milosrdnoga!“.

Duhovna obnova počela je Zazivom Duha Svetoga, nakon kojeg je p. Glogović govorio o važnosti svetišta Predragocjene Krvi Kristove. „Ludbreg je uistinu središte naše ovozemaljske Domovine u duhovnom smislu. Gospodin je učinio veliki znak i na vama je velika odgovornost da održavate pobožnost, odnosnu stvarnu zagledanost u Krv Kristovu koja nas čisti od svakog grijeha“, istaknuo je uvodno p. Glogović.

Potom je u nagovoru tumačio pojedine segmente izvorne slike Božjeg Milosrđa iz Vilniusa. Ispričao je kako je slika nastala po viđenjima koje je imala s. Faustina Kowalska. Govoreći o Isusovom licu na toj izvornoj slici, rekao je da je ono identično u milimetar Isusovom odrazu u Torinskom platnu te licu Isusa na velu u Manoppellu.

Kad je slika na kraju bila završena, podsjetio je na riječi sv. Faustine: „To nije Isus kakvog ja vidim!“ „Nijedna slika ne može dočarati Isusovu ljepotu“, rekao je p. Glogović te dodao: „Vrijednost ove slike nije u potezima kista, nego u milosti koju će Isus udijeliti onima koji će ga po njoj štovati. Kad gledaš ovu sliku, kad moliš pred njom, kad se ujedinjuješ s Njim, onda ćeš osjetiti milost koju ćeš dalje moći drugima dijeliti“, rekao je te istaknuo kako o ovoj slici postoji oko 20-ak kateheza.

„Božje milosrđe je puno više od pobožnosti, to je način života. Možeš izmoliti 50 krunica Božjem milosrđu dnevno, ali ako si nisi dobra sa svojom snahom… Ništa ti to ne vrijedi. Mi kršćani, katolici, ne smijemo samo govoriti o Božjem milosrđu, mi ga moramo živjeti“, naglasio je p. Glogović.

Također, govorio je o dvjema zrakama koje izlaze iz Isusova srca, bijeloj (blijedoj) te crvenoj. „To je eksplozija ljubavi prema čovjeku, grešniku. Grešnici su magnet za Isusa“, istaknuo je pavlin.

Rekao je kako su one odraz Božjeg milosrđa u dvama sakramentima kojima vjernici pristupaju, a to su ispovijed i euharistija. „Sakrament ispovijedi je sakrament Božjeg milosrđa“, istaknuo je te rekao da se mnogi danas loše ispovijedaju jer ponavljaju jedne te iste grijehe te nerijetko optužuju druge. „Za ovaj sakrament treba održati posebne kateheze“, poručio je. Istaknuo je kako se u Božje milosrđe uzdaju grešnici te da su im vrata Crkve uvijek širom otvorena.

Okupljene vjernike je potaknuo da često izgovaraju: „Isuse, uzdam se u tebe!“, u raznim životnim okolnostima, problemima. „Taj krik znači da sve predajemo Isusu, da On sve vodi, ne mi. Ne uzdam se ni u ljude, ni u obitelj, suprugu, zaručnicu, prijatelja… Ništa što je stvoreno ne može nam dati život. To može samo Stvoritelj“, pojasnio je p. Glogović o ovoj rečenici za koju kaže da je „silna molitvica“. „Ponavljajte ovu rečenicu 100 puta dnevno. Neka bude vaša strelovita molitva“, potaknuo je.

Posebno se osvrnuo na činjenu da danas vjernici spas i rješenje problema traže na krivim mjestima, primjerice u bioenergiji, a da župniku ne žele doći na razgovor, po savjet, na ispovijed. „Kad svećenik slavi misu, kad ispovijeda, dijeli bolesničko pomazanje, tu je i Isus. Svećenik je drugi Krist“, naglasio je.

P. Glogović govorio je još i o tami na slici, Isusovom pogledu, položaju ruku, aureoli, albi, itd.

„Kakvih sve slika kršćanin ima u svojim kućama? Razne slike, časopisi, mrtva priroda… Što će ti to? Stavite Isusovu sliku u svoju kuću i gledajte ga, štujte Njegovo milosrđe“, potaknuo je na kraju nagovora te rekao da na zidovima kuća u kojima žive kršćani trebaju biti Isusove slike, Gospine slike, križevi i sl., jer nas oni podsjećaju na otajstva naše vjere, na smisao našega života.

Nakon nagovora uslijedila je krunica Božjeg Milosrđa te misa, za vrijeme kojih su vjernici mogli pristupiti sakramentu pomirenja.

U homiliji je tumačeći evanđeoski odlomak na blagdan Preobraženja Gospodinova p. Glogović istaknuo kako „vapaj jadnika reže oblake i dolazi pred prijestolje Božje. Tako je snažan vapaj čovjeka koji ne može ništa drugo osim vapiti Bogu. Možda čak šaptom, jer više nema snage u glasu. Ali, svim srcem, sa stopostotnom sigurnošću da me Bog ljubi i da će me uslišati u svoje vrijeme i na svoj način“, kazao je propovjednik. „Isus nas poziva da budemo Petar, Jakov i Ivan, da budemo njegovi prijatelji i da idemo za njim kao njegovi apostoli. Poziva nas da jedni drugima praštamo i da odgovaramo na poticaje Duha. Danas, sad i ovdje, jer sutra je možda prekasno“, istaknuo je te dodao: „Tko ide za Isusom, kolikogod put bio naporan i težak, trnovit, kao ovaj put na visoku goru, taj put završava slavom, svjetlošću, vječnošću… takvim stvarima koje nije ljudsko oko vidjelo i uho čulo. To je raj, a mi smo svi pozvani u raj!“ Kazao je i kako mnogi propovjednici ističu da je bolest kazna, djelo Zloga. „To nije isključivo tako. Bolest je ponekad prilika, putokaz za obraćenje. Ona postaje blagoslov jer nas je obratila, ponizila i skrenula naš pogled s ovozemaljskog na nebesko, vječno“, naglasio je te na kraju homilije potaknuo: „Ne bojte se! Istina će nas osloboditi. A istina je da Isus ima svu vlast. 'Zakači' se za vjeru! Odluči danas krenuti nekim drugim putom! Vidjet ćeš da ćeš osjetiti Božji blagoslov u svom životu kada Isusa počneš shvaćati ozbiljno, a onda će i on početi tvoju molitvu i vapaj shvaćati ozbiljno.“

Euharistijskim klanjanjem, već tradicionalno, završila je duhovna obnova prve nedjelje u mjesecu u Ludbregu, a iduću je najavio vlč. Petar Mlakar, župnik in solidum te pozvao sve okupljene na proslavu ludbreške Svete Nedjelje. Program možete pogledati OVDJE. Također, najavio je i nastavak ciklusa duhovnih obnova i nakon središnje proslave u rujnu, što znači da je iduća duhovna obnova prve nedjelje u listopadu.

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika