Od:
Do:

Počelo plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Počelo plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencijeZAGREB, 18. 1. 2021.
Redovito 61. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, započelo je u ponedjeljak 18. siječnja u sjedištu HBK u Zagrebu.

Zasjedanje je započelo molitvom časoslova nakon koje je uslijedio uvodni pozdrav predsjednika HBK nadbiskupa Puljića. Pozdravljajući nadbiskupe i biskupe te apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue, predsjednik HBK posebno je pozdravio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te sisačkog biskupa Vladu Košića, čije su mjesne Crkve pogođene razornim potresom.

Govoreći o izazovima izazvanim pandemijom koronavirusa, nadbiskup Puljić najavio je predavanje doc. dr. sc. Roka Čivljaka koji će govoriti o temi „Vjernik pred izazovima covida-19“, a bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak govorit će o stanju u Crkvi tijekom pandemije.

„Dok suosjećamo s brojnim žrtvama pandemije kod nas i diljem svijeta, osjećamo potrebu izreći zahvalu svima koji su vodili i vode brigu o zdravlju ljudi: liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, pripadnicima snaga reda, pružateljima osnovnih usluga, volonterima, svećenicima i časnim sestrama koji su molitvom, riječju, pogledom i gestama dali svjedočanstvo brige i ljubavi, ljudske i vjerničke topline“, istaknuo je nadbiskup Puljić.

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić najavio je točke zasjedanja Sabora među kojima su, između ostaloga, izbor potpredsjednika HBK i članova Stalnog vijeća, a razgovarat će se i o izvješću o djelovanju i potrebama Hrvatskoga Caritasa, osobito u posljednje vrijeme. Mons. Ivan Ćurić izvijestit će o naputku Kongregacije za kler o „pastoralnoj preobrazbi župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve“. Na zasjedanju će biti podnijeta izvješća predsjednika, Komisija, Vijeća i Odbora HBK. Biskupi će raspraviti i o mandatima u tijelima HBK i kalendarskim terminima tijekom 2021. godine.
 
Izvor: IKA