Od:
Do:

Povjerenstvo Varaždinske biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Povjerenstvo Varaždinske biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba VARAŽDIN, 27.1.2021.
Prema odredbi pape Franje u Apostolskom pismu u obliku motu proprija Vos estis lux mundi, čl. 2, § 1, a u skladu s Pravilnikom i Smjernicama Hrvatske biskupske konferencije, varaždinski biskup Bože Radoš osnovao je dekretom od 25. kolovoza 2020. Povjerenstvo Varaždinske biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, koje ima sjedište i djeluje u sastavu Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, Trg bana Jelačića 8, u Varaždinu.
 
„S obzirom na pastoralnu odgovornost mjesnog biskupa u zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba na području povjerene mu Crkve, … vlašću koja mu prema pravnoj odredbi pripada (usp. kan. 381 § 1)“ biskup Radoš je povjerenikom Varaždinske biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba imenovao svećenika Varaždinske biskupije preč. mr.sc. Josipa Kopreka.
 
Dekretom od 9. prosinca 2020. biskup je u svojstvu stručnjaka laika, suradnicom biskupijskog povjerenika za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba imenovao gđu Petru Mališa, mag. psych.
 
Povjerenstvo se u svom radu vodi Pravilnikom i Smjernicama koje je usvojila Hrvatska biskupska konferencija na svome 60. plenarnom zasjedanju, u Zagrebu, 8. i 9. lipnja 2020. godine. Surađujući s dijecezanskim biskupom, povjerenstvo će primati dojave kaznenih djela spolnog zlostavljanja maloljetnika i ranjivih osoba koje su počinili klerici, vjeroučitelji, djelatnici katoličkih škola i drugih crkvenih ustanova te utvrđivati njihove istinitosti, te postupati s njima u skladu s crkvenim i civilnim zakonodavstvom. Pored toga, zadaća je Povjerenstva vođenje brige o prevenciji spolne zloporabe maloljetnika i ranjivih osoba te promicanje svega onoga što služi toj svrsi.

Dojavu o sumnji ili o (mogućem) počinjenju spolnog zlostavljanja maloljetnika ili ranjive osobe na području Varaždinske biskupije moguće je učiniti osobno, telefonski ili putem maila.
 
Kontakt:
 
Preč. mr.sc. Josip Koprek, povjerenik
Trg bana Jelačića 8, 42000 Varaždin
Mob.: 099 492 8882
e-mail: josip.koprek@biskupija-varazdinska.hr
 
gđa. Petra Mališa, mag. phyh., suradnica
mob.: 099 582 9988
e-mail: zastita-maloljetnika@biskupija-varazdinska.hr