Od:
Do:

Preč. Franjo Biškup proslavio zlatni jubilej svećeništva

Preč. Franjo Biškup proslavio zlatni jubilej svećeništvaVARAŽDIN, 22.6.2023.
U uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova u Varaždinu, u četvrtak 22. lipnja, duhovnik sestara uršulinki, kanonik Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola,  preč. Franjo Biškup svečanom svetom misom proslavio je 50. godina svećeništva. Na svetoj misi koncelebriralo je dvadesetak svećenika varaždinske biskupije, a crkvu su ispunili vjernici grada Varaždina, sestre uršulinke iz varaždinskog samostana te sestre iz zajednica u Zagrebu i Slavonskom Brodu, zajednica Cenacolo i drugi gosti i prijatelji preč. Biškupa.

Prije svete mise riječi čestitke i pozdrava zlatomisniku je izrekla ministrantica i učenica Katoličke osnovne škole Svete Uršule, Helena Hana Koren.

Na početku misnog slavlja preč. Biškup pozdravio je sve nazočne vjernike, svećenike, redovnike, redovnice, braću i sestre iz bratovštine Cenacolo, a napose sestre uršulinke predvođene provincijalnom poglavaricom s. Mihaelom Dumbović kojima je već 29 godina duhovnik.  

Uvodeći u misno slavlje zlatomisnik je zahvalio Bogu na daru života, a posebno na daru svećeništva, „daru nad svakim darom, najvećim darom kojim si me mogao obdariti i učiniti sretnim i radosnim  svojim djetetom“ rekao je kao molitvu Gospodinu preč. Franjo. Izrazio je radost zajedništva s braćom svećenicima u zahvalnoj misnoj žrtvi koju je prikazao za svoje pokojne roditelje Stanka i Ivku, vlč. Ivana Čočina koji ga je krstio, te loborskog župnika i mučenika Josipa Vedrinu čijem mučeništvu, rekao je preč. Biškup, duguje svoje svećeničko zvanje. Među ostalim u svojoj se zahvalnoj svetoj misi zlatomisnik spomenuo kardinala Franje Kuharića koji ga je zaredio za svećenika, biskupa Marka Culeja te drugih svećenika koji su obilježili njegov svećenički put, napose odgojitelja i kolega svećenika s kojima je bio zaređen. Spomenuo se nadalje svih živih i pokojnih  župljana iz župa u kojima je vršio svoju svećeničku službu.

Na svetoj je misi propovijedao don Ivan Filipović duhovnik zajednice Cenacolo. Istaknuo je uvodno kako su ovakva slavlja prilika da se „vratimo u centar“, da se iz raspršene svakodnevice sastanemo sa sobom i pitamo o tome kako živimo svoje temeljno životno poslanje. „Mene osobno susreti s preč. Franjom uvijek potiču na preispitivanje kako živim svoj svećenički poziv“, rekao je don Filipović.

U nastavku propovijedi progovorio je i posvjedočio iz vlastitog puta obraćenja i oslobođenja od ovisnosti o temeljnoj važnosti sakramentalnog života vjernika koji se u Crkvi ostvaruje upravo po daru svećeništva. „Sakramenti su bit svećeničkog života i najviše što možemo dati i ponuditi vjernicima. U njima se Gospodin služi našim nedostojnim rukama da bude među svojim narodom, da ga spasi i dovede k sebi“, kazao je propovjednik i dodao: „uvjeren sam da jedino Bog može proći kroz ljudsku prošlost, kroz ljudski život i jedini On može pretvoriti tamu u svjetlo, jedino On može nemir pretvoriti u mir, jedini On može tugu pretvoriti u radost.“

Don Filipović je istaknuo kako ova ispunjena crkva, ali i mnogi koji su mu se ovih dana javljali znajući da će propovijedati na ovom slavlju, svjedoče da je požrtvovan, predan, samozatajan svećenički život preč. Franje dotaknuo mnoga srca u zajednici Cenacolo, u ovom samostanu sestara uršulinki, u vrtiću i školi, među svećenicima i vjeroučiteljima, među vjernicima grada Varaždina i šire.

„Veliki dar koji smo u svećeništvu dobili nosi sa sobom i veliku odgovornost, ponekad veću nego li je mi možemo ponijeti i zbog toga se u vršenju svoje svećeničke službe oslanjamo na Božju milost kako bismo vjerno izvršili darovano nam poslanje, ali molimo i vas vjernike da redovito i žarko molite za nas“, kazao je završno propovjednik okupljenim vjernicima.

Nakon svečanog Tebe Boga hvalimo, riječima čestitke i zahvale preč. Franji Biškupu obratila se provincijalna glavarica sestara Uršulinki, s. Mihaela Dumbović. „Velika mi je radost i u srcu zahvalnost što  Vam u ime svih nas sestara, Anđelinih prijateljica, zajednice Cenacolo, Biblijske grupe, pjevača i svih vjernika, mogu izreći čestitku i zahvalu za Vaš odaziv na Božji poziv, za vjerno i zauzeto svećeničko služenje tijekom pedeset godina svećeništva!
Zbog Vašeg jedinstva  s Kristom i otvorenosti Duhu Svetom zaista se za Vas može reći kao što je sv. Pavao rekao za sebe:“ Živim, ali ne više ja , nego u meni živi Krist!“(Gal2,20).  Promatrajući Vas dnevno skoro 30 godina,  nisu nam se mogle  sakriti  Vaše vrline: skromnost, blagost, strpljivost, dobrota srca, uljudnost, poniznost. Mi sestre uršulinke prisjećamo se kako smo vapile i molile našeg blaženika kardinala Stepinca da nam podari dobrog duhovnika, a u Vama smo dobile ne samo dobrog, nego i svetog! Rođeni na blagdan sv. Jeronima i službujući kao kapelan u župi sv. Jeronima i sami ste postali službenik Božje riječi koju dnevno čitate, razmatrate i nama dijelite kod svake svete Mise. Osjećamo da ona zajedno s euharistijom preobražava Vaš život koji nam svima svijetli.  Božja riječ je Vaša ljubav. Dokaz za to su Biblijski susreti  za vjernike, koje nikada u ovih skoro trideset godina, osim vremena korone, niste  prekinuli!“, rekla je s.Mihaela Dumbović te u nastavku svog govora nabrojila mnoge službe koje je u gotovo 30 godina službovanja u Varaždinu preč. Biškup primio i vjerno izvršavao.

Nakon s. Mihaele čestitku i zahvalu preč. Franji izrekao je i gosp. Marijan Varga uime vjernika koji se redovito okupljaju u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova, orguljaša i zboraša Uršulinskog pjevačkog zbora, prijateljica sv. Anđele i biblijske skupine koju vodi preč. Franjo.

Prije svečanog blagoslova zlatomisnik je još jedanput zahvalio svima na sudjelovanju u slavlju te čestitao prisutnim kolegama zlatomisnicima mons. Josipu Đurkanu i fra Luciju Jagecu i njihov zlatni jubilej svećeništva.

Zahvala i čestitka s. Mihaele Dumbović

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika