Od:
Do:

Predavanje “Etičke dileme u neonatologiji: kuda idemo?” u organizaciji HKLD podružnice u Koprivnici

Predavanje “Etičke dileme u neonatologiji: kuda idemo?” u organizaciji HKLD podružnice u Koprivnici KOPRIVNICA, 14.9.2023.  Podružnice Hrvatskoga liječničkog zbora i Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva u Koprivnici organizirale su 14. rujna stručno predavanje pod naslovom “Etičke dileme u neonatologiji: kuda idemo?” koje je održao prof. dr. sc. Milan Stanojević, spec. pedijatrije – neonatolog s Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Sveti Duh. U svome dugogodišnjem radu u neonatologiji prof. Stanojević je spoznao kako su komunikacija i etika dvije najteže discipline s kojima se prakticirajući kliničar svakodnevno suočava, a kojima se tijekom dodiplomske nastave na medicinskim fakultetima posvećuje nedovoljno pozornosti. Na primjeru nedonoščadi rođene na granici preživljavanja i one s teškim i letalnim prirođenim greškama u razvoju, prof. Stanojević je nastojao podijeliti etičke dileme s kojima se često susreće.

Dva dana kasnije, 16. rujna članovi Podružnice HKLD-a 'Branimir Richter' u Zagrebu uz domaćinstvo Podružnice HKLD-a u Koprivnici organizirali su XVI. likovnu koloniju u koprivničkom kraju; Koprivnici, Cvetkovcu, Hlebinama i Ludbregu. Izrada umjetničkih djela održana je na posebno idiličnom OPG-u Mađarić u Cvetkovcu koje vodi obitelj naše članice dr. Vesne Mađarić.
Umjetnici i članovi HKLD-a okupili su se u pastoralnom centru Župe Bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici uz dobrodošlicu domaćeg župnika i duhovnika koprivničke podružnice HKLD-a vlč. Davora Šumandla. Svi su imali prigodu posjetiti Galeriju Mijo Kovačić (stalni postav) i novu izložbu Četiri Ivana (Generalić / Večenaj / Rabuzin / Lacković) hrvatske naivne umjetnosti u Muzeju grada Koprivnice te Galeriju naivne umjetnosti Ivana Generalića u Hlebinama.

Nakon predstavljanja umjetnika i izrađenih umjetničkih djela, podjele zahvalnica te zajedničkog ručka na NK Cvetkovec koprivnički gosti posjetili su Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu i nastavili prema svojim kućama.

Nastali radovi biti će predstavljeni na tradicionalnoj Božićnoj izložbi HKLD-a koja će biti otvorena 20. prosinca 2023. godine, s programom od 19 sati u Zagrebu (Praška 6, II kat / Marićev prolaz).

Marija Sačer, dr. med.


Slika
Slika
Slika
Slika