Od:
Do:

Proslava blagdana Majke Božje Lurdske u Nedelišću

Proslava blagdana Majke Božje Lurdske u NedelišćuNEDELIŠĆE, 11. 2. 2017. 
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u subotu 11. veljače predvodio je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću svetu misu povodom blagdana BDM Lurdske.

Naime, u Nedelišću se nalazi najstariji kip BDM Lurdske u Hrvatskoj kojeg je nabavio 1883. g. tadašnji župnik Ignacije Szele s kapelanom Felixom Berkom.

Biskup Mrzljak u homiliji je podsjetio na riječi blagopokojnog kardinala Franje Kuharića kako svaki kršćanin ima tri majke: zemaljsku majku, nebesku Majku Mariju i majku domovinu. Potom je iznio nauk o objavi koja završava smrću posljednjeg apostola, no ipak Crkva može i priznati neke privatne objave ako se pokažu istinitima. Jedna od tih privatnih objava je i ukazanje BDM djevojčici Bernardici 1858. godine u Lurdu kada se BDM predstavila riječima: "Ja sam Bezgrešno začeće". To ukazanje, doduše, ne obavezuje vjernike u vjeri, ali ipak ne vjerovati tome bilo bi neozbiljno za kršćanina. Potom je biskup naglasio da ukazanje nije svrha samome sebi, nego želi vjernike uputiti na bolji kršćanski život, na obraćenje Kristu. BDM je u Lurdu potaknula vjernike na pokoru za obraćenje grešnika i na molitvu, posebice molitvu krunice.

Na kraju je domaći župnik preč. Nikica Samodol biskupu zahvalio za dolazak, a zahvalio je i prisutnim svećenicima, vjeroučiteljima i župnim suradnicima. BDM Lurdska je suzaštitnica župe te je na svetoj misi prisustvovao velik broj vjernika i školske djece.