Od:
Do:

Proslava Stepinčeva u Lepoglavi

Proslava Stepinčeva u LepoglaviLEPOGLAVA, 10.2.2022. 
Središnjim euharistijskim slavljem u 18 sati na sam blagdan bl. Al. Stepinca u četvrtak 10. veljače koje je predvodio otac pavlin p. Gaudencije Vito Spetić, OSPPE, u Lepoglavi je završila proslava Stepinčeva.

Uoči samog blagdana na čast bl. Alojzija Stepinca u župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi održana je trodnevnica. 

Duhovna priprema započela je u ponedjeljak, 7. veljače. Prije svete mise molila se krunica, litanije bl. Alojzija Stepinca, molitva za proglašenje svetim bl. A. Stepinca, a vrhunac je bila sveta misa koju je predvodio župnik Nenad Piskač. Tema prvoga dana bila je „Milost“. 

Drugi dan trodnevnice, započeo je u 17.00 sati, euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Središnja tema drugoga dana trodnevnice bila je „Molitva“. Vlč. Piskač je istaknuo kako je bl. Alojzije svaki (slobodni) trenutak koristio za molitvu. Satima je znao biti zagledan u Presveti Oltarski Sakrament, duboko uronjen u molitvu, a neizostavna je bila i molitva krunice.

Treći dan trodnevnice započeo je Križnim putem od župne crkve prema brdu Gorica, gdje se nalaze novoizgrađene postaje Križnoga puta bl. Al. Stepinca. Križni put je započeo u 16.00 sati. Vjernici su sa sobom nosili upaljene svijeće kao simbol one svijeće koja je bila zapaljena prije same blaženikove smrti, ali podsjetnik na pravo Svjetlo - Isusa, kao simbol nade da smrt nije kraj. Nakon križnoga puta, duhovni program se nastavio u župnoj crkvi molitvom krunice i euharistijskim slavljem. Glavna tema posljednjega dana trodnevnice, bila je „Križ“.

Središnje euharistijsko slavlje Stepinčeva proslavljeno je 10. veljače, a  predvodio ga je p. Gaudencije, pavlin iz samostana u Kamenskom, kod Karlovca. P. Gaudencije je nadahnut knjigom „Dnevnik“ Josipa Vranekovića“, župnika župe Krašić za vrijeme blaženikova sužanjstva u rodnoj župi, kratko opisao lik i duhovni profil bl. Alojzija Stepinca. Poštapalice koje je blaženik koristio u svakidašnjem životu jako dobro opisuju njegov duhovni lik, ali i duhovnu snagu koju je nosio u sebi i uz pomoć koje je nadvladao sve kušnje i teškoće koje su ga snašle. Rečenica koju je često bl. Al. Stepinac koristio, a svakako može nama danas biti smjerokaz, bila je: „Mogu me slomiti, ali me ne mogu saviti“. Tu je otac Gaudencije istaknuo važnu poruku koju nam je poslao bl. Alojzije, a to je da sa zlom i Zlim ne smijemo raditi nikakve kompromise. Nema manje ili veće zlo. Zlo je jednostavno zlo. Mogu nas lomiti ljudi, vremena, ali ne smijemo se „saviti pod grijehom“. I sam blaženik je prolazio kroz teške kušnje i kroz teško vrijeme.

Tako nas još neke njegove „poštapalice“ mogu tješiti i voditi u ovim našim teškim vremenima, a to su: „Smije se tko na nebu stoluje“; „Vrijeme prolazi, a račun stiže“; „Brinite, ali ne tjeskobno“; „Znam kome vjerujem“. Zagledani u lik blaženog Alojzija Stepinca možemo jasno vidjeti kako je Bog gospodar svijeta i vremena i kako je Gospodinova „zadnja riječ“. Kroz kolike god da prolazimo kušnje, posvijestiti si trebamo kome vjerujemo i na čemu, tj. kome gradimo svoju budućnost, zaključio je p. Gaudencije.

Spomenimo i kako se originalni oltar na kojem je blaženi Alojzije Stepinac služio sv. misu za vrijeme boravka u zatvoru sada nalazi u župnoj crkvi u Lepoglavi.


 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika