Od:
Do:

Prvi dio Festivala svete Cecilije u varaždinskoj katedrali okupio 17 zborova

Prvi dio Festivala svete Cecilije u varaždinskoj katedrali okupio 17 zborova

VARAŽDIN, 14. 11. 2010.

Uoči svetkovine Krista Kralja i blagdana svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije u nedjelju 14. studenoga održan je prvi dio Festivala svete Cecilije.

U varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM okupilo se 500-njak crkvenih pjevača, članova 17 zborova koji djeluju na području Varaždinske biskupije. Ovogodišnji festival priređen je s temom "Otkupio si nas krvlju svojom" koja je nadahnuta istoimenim geslom proslave 600. obljetnice posebnog štovanja Presvete Krvi u Ludbregu. Drugi dio festivala održat će se na Nedjelju Krista Kralja 21. studenoga u 15 sati kada će nastupiti još 20-tak zborova.

Prvi dio festivala započeo je Službom riječi koju je predvodio preč. Blaž Horvat, rektor katedrale, koji je pozdravio sve okupljene zborove, te njihove zborovođe i župnike koji su ih dopratili na zborovanje. Istaknuo je kako je festival priređen sa željom da se približi velika ludbreška obljetnica štovanja spasiteljske Presvete Krvi, pa su crkveni pjevači za nastup pripremili upravo pjesme nadahnute Kristom Spasiteljem i Otkupiteljem. Zahvalio je zboristima što u svojim župama i crkvama značajno uljepšavaju liturgijska slavlja i pjevajući slave najsvetiji čin kršćanske vjere. Izrazio im je zahvalu na velikodušnosti, strpljivosti, odricanjima i žrtvi koje daruju Bogu i svojim zajednicama. Prisjećajući se kako su dosad održani simpoziji posvećeni štovanju Kristove Krvi s teološkog i povijesnog gledišta, festival je nazvao glazbenim simpozijem, a sve zborove biskupije pozvao je da sudjeluju i na središnjoj svečanosti proslave te obljetnice iduće godine pjevajući svi zajedno u ludbreškom svetištu dragu hodočasničku pjesmu: "O zdravo, Kriste Kralju, ti nebeski cvijet, jer si svojom Svetom Krvi otkupio cijeli svijet".

Na festivalu su nastupili župni zborovi iz Selnice, Svetog Jurja u Trnju, Kotoribe, Donje Dubrave, Ludbrega, Goričana, Preloga, Donje Voće, župe sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca, župe sv. Josipa iz Varaždina, župni zbor i zbor sv. Antuna  filijale Tužno iz župe Margečan, župni zbor i zbor mladih "Ime ljubavi" iz župe sv. Nikole iz Koprivnice, dječji zbor "Gloria" župe Kamenica, zbor mladih iz Ljubešćice, te ženski pjevački zbor KUD-a "Vila" iz Varaždina.

Svaki zbor predstavio se s jednom skladbom, a svi su predstavljeni i kraćim prikazom svog rada. Tako se saznalo da je u mnogim župama već i stoljetna tradicija organiziranog crkvenog pjevanja, a mnogi zborovi izdali su i nosače zvuka, te se ponose nastupima diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Na kraju je okupljenima na susretu zahvalio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je posebnu zahvalu uputio organizatoru susreta mo. Anđelku Igrecu, voditelju biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu. Nazočnima je kazao kako je njihov angažman u crkvenoj glazbi zasigurno velika žrtva, ali je ta njihova časna služba zahvaljujući njihovim talentima postala kao glazbena molitva dio njihova kršćanskog  života. Nakon biskupova blagoslova i zajedničke pjesme, crkveni pjevači okupili su se na druženju u prostorijama biskupske rezidencije.

Jasminka Bakoš-Kocijan