Od:
Do:

Prvi Marijin put u župi Klenovnik uz sve obnovljene postaje

Prvi Marijin put u župi Klenovnik uz sve obnovljene postajeKLENOVNIK, 8. 5. 2016. 

Prvi put nakon višegodišnje obnove i 344-godišnjeg postojanja, svibanjska pobožnost Marijinog puta u Klenovniku održana je u nedjelju 8. svibnja, uz svih 15 kamenih postaja otajstava krunice u nazočnosti više stotina hodočasnika iz raznih župa ivanečkoga kraja. Molitvu kod postaja predvodili su klenovnički župnik vlč. Josip Jagarčec i nastavnica Vesnica Kišićek, a uvod u pobožnost kod kipa sv. Ivana Nepomuka u središtu Klenovnika te misno slavlje u kapeli sv. Volfganga na završetku pobožnosti, predslavio je mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.

"Nakon osam godina obnoviteljskoga rada, tijekom kojih smo svake godine učinili mnoge lijepe stvari na postajama Marijina puta, ove godine prvi put nismo ništa obnovili ili iznova podigli. No, najljepši spomenik čitave pobožnosti Marijina puta ste vi, dragi hodočasnici, koji ste Marijini vjerni štovatelji i njezini suputnici na putu vjere u Isusa Krista. Uzalud bi bile sve obnovljene postaje, i zlatom optočene, da nije nastala živa zajednica vjernika koja želi svoj životni put usmjeravati prema evanđeoskim načelima Isusa Krista, o kojem nam je njegova majka Marija poručila: 'Što god vam rekne, učinite'", rekao je mons. Pintarić na početku misnoga slavlja u kapeli sv. Volfganga, podsjetivši ukratko na zanos i idealizam vjernika koji su svojim sudjelovanjem u pobožnostima Marijina puta izgrađivali vjernički identitet i jedinstvenost klenovničke župe u Varaždinskoj biskupiji i ovom dijelu Europe. Govoreći o Isusovoj velikosvećeničkoj molitvi iz evanđelja 7. vazmene nedjelje, mons. Pintarić istaknuo je da je to Isusova molitva za jedinstvo svih vjernika te da je jedinstvo temelj zajedništva u vjeri i zajedničarskoga zauzimanja za opće dobro, jer kao što su Otac, Sin i Duh Sveti povezani ljubavlju, tako i Crkvu čini jednom darovana ljubav, ali i zadana za provođenje u svakodnevni život, kao što je to učinio i sv. Stjepan o čijoj se smrti, ali i praštanju progoniteljima slušalo u prvom čitanju. Usklik "Dođi, Gospodine Isuse", rekao je mons. Pintarić, označava poziv da vjernici svake nedjelje upravo kao vjernici dolaze i sudjeluju na misi te se u euharistiji, koja je ključni događaj u životu kršćanske zajednice Crkve, susreću s uskrslim Gospodinom, koji svakoj generaciji vjernika jača vjeru u njegov novi dolazak i potiče na izgradnju kraljevstva nebeskoga na zemlji.

Na završetku misnoga slavlja župnik Jagarčec zahvalio je svim nazočnim hodočasnicima na sudjelovanju u pobožnosti i na materijalnom doprinosu tijekom obnove postaja te je pozvao na zajedničku zakusku, dobrotom sponzora Damira Pintarića i Mladena Blaška.

Budući da svibanjski Marijin put uvijek polazi od kipa sv. Ivana Nepomuka, značajnog spomenika klenovničke kulturne baštine postavljenog na mostu preko potoka Sutinskog, mons. Pintarić je na početku pobožnosti Marijina puta okupljene hodočasnike upoznao s 250 godišnjom poviješću tog spomenika, kojeg su 1766. godine dali podići u perivoju dvorca Klenovnik hrvatski ban grof Franjo Nadasdyj i njegova druga žena Suzana Malatinski, udovica grofa i generala Josipa Kazimira Draškovića. Današnje podnožje spomenika novijeg je datuma i potječe s kraja 19. st. kada je novi gospodar dvorca Klenovnika, bivši austrijski ministar Bruck, spomenik sv. Ivana Nepomuka uklonio s njegovog prvotnog smještaja u dvorskom parku i preselio ga na mostić gdje se i danas nalazi.

Premda nema točnih podataka o autoru kipa, povjesničarka umjetnosti Doris Baričević povezala je rad s baroknim kiparstvom Štajerske, a s obzirom na godinu nastanka tih spomenika u obzir dolaze prvenstveno jedan od dvojice najznačajnijih baroknih kipara Graza Filip Jakob Straub ili Vid Königer, koji su u Trškom Vrhu, Varaždinu i Prelogu ostvarili visoko vrijedna umjetnička djela u drvu.