Od:
Do:

Sastanak Hrvatsko-slovenskoga organizacijskog odbora za 7. Susret hrvatskih i slovenskih vjernika u Krašiću

Sastanak Hrvatsko-slovenskoga organizacijskog odbora za 7. Susret hrvatskih i slovenskih vjernika u KrašićuKRAŠIĆ, 7. 6. 2019.
Sastanak članova hrvatsko-slovenskog odbora za organizaciju Susreta hrvatskih i slovenskih katoličkih vjernika, koji će se održati u samom Krašiću 19. listopada ove godine, održan je u petak, 7. lipnja u Krašiću, župi rođenja, zatočeništva i smrti blaženog Alojzija Stepinca.

Takvi susreti započeli su 2003. godine u Mariji Bistrici sa željom da se ojača povezanost ta dva susjedna naroda u evanđeoskom duhu i vjerničkom zajedništvu, a nakon toga, nošeni istim ciljem, susreti su se održavali svake druge ili treće godine u Hrvatskoj ili Sloveniji: u Brezju, Trsatu, Ptujskoj Gori, Ludbregu i Stični. Na poticaj slovenskih članova odbora 2017. godine izabran je Krašić za mjesto sljedećeg susreta.

Hrvatskom dijelu Odbora za pripremu Susreta, koji je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, pridružili su se mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, mons. Zlatko Koren, župnik župe sv. Blaža u Zagrebu i povjerenik za pastoral braka i obitelji u Zagrebačkoj nadbiskupiji, zatim preč. Ivica Budinšćak, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji, vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe Krašić te vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa. Slovenski dio Odbora predvodio je mons. Stanislav Lipovšek, celjski biskup u miru, a uz njega su na sastanku sudjelovali dr. Janez Gril, ekonom Biskupije Novo Mesto, dr. fra Vinko Škafar, OFMCap., preč. Peter Kokotec, rektor Ljubljanske bogoslovije, preč. Mirko Škoflek, dekan i župnik u Šenpetru te vlč. Aljaž Baša, župni vikar u župi Murska Sobota.

Susret je započeo zajedničkom molitvom. Na početku susreta biskupi su uputili pozdravnu riječ i predstavili svoje članove Odbora. Mons. Josip Mrzljak predstavio je dnevni red, a mons. Lipovšek zahvalio je na gostoprimstvu hrvatskim domaćinima i izrazio radost što će se novi susret održati u Krašiću. Spomenuo je povezanost blaženog Alojzija Stepinca i petstotinjak slovenskih svećenika koje je Stepinac primio u svoju Nadbiskupiju i spasio ih tijekom Drugoga svjetskog rata.

Sedmi Susret hrvatskih i slovenskih vjernika će se održati pod geslom „Pošalji radnike u žetvu svoju“ (Usp. Lk 10, 2). Osjetivši potrebu Crkve za novim svećeničkim zvanjima, članovi Odbora složili su se da će susret biti prožet molitvom za nova svećenička zvanja u hrvatskoj i slovenskoj Crkvi. Nakana susreta je moliti za dar dobrih i svetih svećenika po zagovoru Alojzija Stepinca te u njegovom svetom primjeru nalaziti nadahnuće za sadašnje i buduće pastire te, za sve vjernike, otkrivati ljepotu života u vjernosti Kristu i Katoličkoj Crkvi.

Središnji događaj Susreta bit će euharistijsko slavlje u 11 sati kojim će predsjedati kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit na kojem će suslaviti brojni hrvatski i slovenski biskupi i svećenici, a u 9.30 sati započet će duhovni program koji će voditi hrvatski i slovenski bogoslovi.

Nakon radnog dijela susreta članovi organizacijskog Odbora za Susret u listopadu posjetili su Stepinčevu Spomen-sobu, a zatim u krašićkoj župnoj crkvi izmolili molitvu za proglašenje svetim blaženog Stepinca te otpjevali uskrsnu antifonu „Kraljice neba“.

Sastanak je završen zajedničkim objedom uz najavu novoga sastanka početkom mjeseca rujna.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika