Od:
Do:

Sastanak povjerenika za obiteljski pastoral i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj

Sastanak povjerenika za obiteljski pastoral i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj
ZAGREB, 11. 10. 2016.

Sastanak nad/biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji održan je u ponedjeljak, 10. listopada 2016. u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj.

Raspravljalo se, između ostalog, o prihvatu i mogućnostima primjene apostolske pobudnice Amoris laetitia u pastoralnoj praksi s osobitim naglaskom na priježenidbeni pastoral. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, iznio je prikaz stanja u pastoralu priprave za brak Crkve u Hrvatskoj te su razmatrani daljnji koraci u smislu unapređenja toga specifičnog pastorala. Zaključeno je da nije dovoljno samo razvijati priježenidbeni već se usporedo treba razvijati i posliježenidbeni pastoral, a ponajprije u smislu praćenja novovjenčanih bračnih parova gdje već postoje neka dobra iskustva. Razgovaralo se i o tijeku drugog ciklusa obiteljskog pastorala "Majčinstvo i očinstvo – dva lica roditeljskog poslanja".

Također, održana je i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj. Vijećnici su se, uz ostalo, osvrnuli na prikaz stanja u pastoralu priprave za brak Crkve u Hrvatskoj te na temelju njega, kao i na tragu smjernica iz pobudnice Amoris latetitia, razmotrili koje bi korake trebalo poduzeti da se podigne kvaliteta priprave za brak. Zaključeno je da treba bolje povezati dalju, bližu i neposrednu pripravu, kako bi se stvorio pastoralni kontinuitet koji bi imao poveznice s pastoralom mladih i pastoralnom studenata te se protezao u posliježenidbeni pastoral. Dodatni naglasci stavljeni su na potrebu produbljivanja sakramentalne dimenzije braka kao i na evangelizacijski aspekt braka i obitelji, a uočena je i važnost uvođenja interaktivnih sastavnica u zaručničke tečajeve.

Bilo je riječi i o naznakama obiteljske odnosno demografske politike, kao i o nedavno objavljenim Tezama za Obiteljski zakon.

Iduća sjednica zajedno s povjerenicima planirana je krajem siječnja 2017. uoči Dana života kada bi bila predstavljena i prigodna poruka biskupa Uznića.

Cijelo priopćenje pročitajte ovdje

Izvor: Tiskovni ured HBK