Od:
Do:

Spomen na mučenika, vlč. Matiju pl. Žigrovića, žrtve župe i gore Macelj

Spomen na mučenika, vlč. Matiju pl. Žigrovića, žrtve župe i gore MaceljGORNJE JESENJE, 12. 7. 2020.
Povodom 77. obljetnice mučeničke smrti vlč. plemenitog Matije Žigrovića (Kalinje, Sveti Ivan Zelina 08. 02. 1886. - 17. 07. 1943. ), župnika u župi Gornje Jesenje, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava organiziralo je i ove godine u suradnji sa Župom spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća.

Komemoracija je započela misom zadušnicom koju je za žrtve ratnih i poratnih stradanja poubijane u Drugom svjetskom ratu i poraću kao i poginule, stradale i ubijene od totalitarnih ideologija XX stoljeća, i poginule u Domovinskom ratu, u nedjelju, 12. srpnja, s početkom u 9 sati, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio i održao prigodnu propovijed, vlč. Danijel Herceg, a po završetku mise s molitvom je nastavljeno kod Marijinog kipa i spomen ploče žrtvama župe postavljenim podno župnog dvora, uz cestu koja se uspinje do župne crkve.

Spomen na župnika Žigrovića, prve svećeničke partizanske žrtve ubijene u Varaždinskoj biskupiji nastavljen je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom na franjevačkoj grobnici u Krapini gdje je ukopano mučenjem iznakaženo tijelo župnika Matije pl. Žigrovića, a potom su se članovi Društva, obitelji Žigrović iz Kalinja, pripadnici udruge Hrvatski domobran Sveti Ivan Zelina i članovi Udruge „Macelj 1945.“ uputili do lokacije Lepa Bukva i molitvu nastavili podno križa ispred jame IV d iz koje su 1992. godine ekshumirani posmrtni ostaci 90 žrtava među kojima su bila i tijela 21 svećenika, redovnika i bogoslova koji su odvedeni u smrt u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine. Tu je prisutne o aktivnostima Udruge Macelj 1945. na lociranju grobišta na tom dijelu Republike Hrvatske i postupcima za očuvanje istine o njihovom stradanju govorio Milan Pavić Vukina, a obilazak lokacija završen je polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom kod grobnice u Frukima, kod spomen crkve Muke Isusove, u koju su 13 godina nakon ekshumacije, 22. listopada 2005. godine, uz molitvu i obred ukopa koji je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, konačno pokopane 1163 maceljske žrtve.
Na povratku prema Varaždinu,  u naselju Cerje Jesenjsko, posljednjem mjestu župe Gornje Jesenje, kojim se stiže u župu Vrbno, iz Krapinsko-zagorske u Varaždinsku županiju, članovi Društva zapalili svijeće i pomolili se kod spomenika poginulima 1. prosinca 1943. godine među kojima je najmlađe bilo dijete od dvije godine, a najstariji stradali život je izgubio u dobi od 74 godine.

Spomen na mučenika vlč. Matiju pl. Žigrovića, članovi Društva za obilježavanje grobišta prvi puta su organizirali, uz pomoć župljana i p. Josipa Krčmara, tadanjeg župnika u župi Gornje Jesenje, razumijevanjem biskupa mons. Josipa Mrzljaka, komemoraciju, 14. srpnja 2013., povodom sedamdesete obljetnice smrti, a spomen na mučeničkom smrću stradalog župnik i bogoslova Izidora Bistrovića (1949. – 1969.), ubijenog u JNA, i ostale žrtve i stradale župe priredi se svake godine u pravili na drugu nedjelju mjeseca srpnja, pa je tako bilo i ove godine.

Od strane Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava ove godine na komemoraciju su bili: Stanko Cecelja, Ivan Galović, Gjuro Žigrović, Franjo Talan, Vladimir Horenec, Ivo Ivanović, a iz Udruge Macelj nazočili su: Stjepan Varjačić, Franjo Tušek i Milan Pavić Vukina koji je na lokaciji kod Lepe Bukve, ispred jame IVd govorio o ekshumacijama na toj lokaciji i u Maceljskoj gori.
Komemoraciji su bili prisutni i članovi ogranka Udruge Hrvatski domobran iz Svetog Ivana Zeline, na čelu s predsjednikom Jurom Frukom, a ove godine žrtvama se došao pokloniti i Vlatko Jelinčić iz Slatine, promicatelj istine o žrtvama i stradanjima.
 
Fotografije i tekst: Vlatko Jelenčić i Franjo Talan