Od:
Do:

Susret članova Odbora za organizaciju Susreta hrvatskih i slovenskih katoličkih vjernika u Krašiću

Susret članova Odbora za organizaciju Susreta hrvatskih i slovenskih katoličkih vjernika u KrašićuKRAŠIĆ, 27. 9. 2019.
U Krašiću je 27. rujna održan posljednji pripremni sastanak članova Odbora za organizaciju Susreta hrvatskih i slovenskih katoličkih vjernika u Krašiću koji će se održati 19. listopada.

Govoreći o razlozima izbora Krašića za mjesto ovogodišnjeg susreta, supredsjednik Odbora i apostolski upravitelj Varaždinske biskupije Josip Mrzljak rekao je da su upravo slovenski svećenici i biskupi izrazili želju za hodočašćem u Krašić.
Htjeli su zahvaliti bl. Stepincu što je tijekom Drugoga svjetskog rata primio više stotina slovenskih svećenika i razmjestio ih po župama Zagrebačke nadbiskupije, spasivši ih tako od logora i moguće smrti.

Na sastanku su dogovoreni tehnički detalji oko prijevoza, misnoga slavlja i programa za hodočasnike. Hodočasnici će u subotu 19. listopada od 10 sati moći sudjelovati u duhovnom pretprogramu koji će ispred crkve Presvetoga Trojstva animirati bogoslovi zagrebačke i ljubljanske bogoslovije.
 
Misno slavlje u 11 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s biskupima Zagrebačke crkvene pokrajine i drugima koji se odazovu te većinom slovenskih biskupa, a propovijedat će mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl.

Sedmi Susret hrvatskih i slovenskih vjernika bit će održan pod geslom Pošalji radnike u žetvu svoju“. Osjetivši potrebu Crkve za novim svećeničkim zvanjima, članovi Odbora složili su se da će susret biti prožet molitvom za nova svećenička zvanja i u hrvatskoj i slovenskoj Crkvi.
 
Supredsjednik Odbora celjski je biskup u miru Stanislav Lipovšek, koji je potvrdio razloge izbora Krašića. Naime, još kao dječak bio je svjedok progona svoga župnika i kasnijega župnikovog svjedočenja o Stepinčevoj hrabrosti.
Zato je knjiga mons. Batelje “Blaženi Alojzije Stepinac i prognani slovenski svećenici u II. svjetskom ratu” prevedena na slovenski i namijenjena je slovenskim župama.

Izvor: Inforamtivna katolička agencija