Od:
Do:

Svečano proslavljena svetkovina sv. Marije Magdalene u Knegincu

Svečano proslavljena svetkovina sv. Marije Magdalene u KnegincuKNEGINEC, 22. 7. 2023.
Ovogodišnja proslava u čast sv. Marije Magdalene – apostolice apostola – zaštitnice Župe u Knegincu, započela je u utorak 18. srpnja večernjom svetom misom nakon koje je uslijedilo cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Glavna nakana klanjanja bila je za sve župljane, a ono se nastavilo sve do jutarnjih sati.

Trodnevna priprema uoči župne svetkovine započela je u srijedu 19. srpnja, a glavni naglasak bio je na susretu bolesnika, starijih i nemoćnih osoba. Tom prigodom prije večernje svete mise bila je prilika za svetu ispovijed, a nakon propovijedi podijeljen je sakrament bolesničkog pomazanja. Druženje sa starijim i bolesnim osobama, kojeg su pripremile članice Caritasa, nastavilo se nakon mise ispred pastoralnog centra i dalo dodatnu dimenziju ljepoti prvog dana trodnevnice.

Sljedećeg dana, na blagdan sv. Ilije proroka 20. srpnja, u goste su stigli župljani Župe sv. Jurja na Bregu zajedno sa župnikom Danijelom Bistrovićem koji je predslavio večernju svetu misu. Mješoviti župni zbor i muški vokalni sastav održali su nakon mise kratak koncert duhovnih i domoljubnih pjesama i bili nagrađeni velikim pljeskom. Druženje s dragim gostima i domaćim župljanima nastavilo se uz glazbu, ples, roštilj i agape na otvorenom.

Treći dan trodnevnice proslavljen je jutarnjom svetom misom u župnoj crkvi. Toga dana bio je u večernjim satima svečani blagoslov nove zgrade općine kojemu su prisustvovali brojni župljani, a nove prostore i sve okupljene blagoslovio je domaći župnik Ivica Puškadija.

Na samu svetkovinu sv. Marije Magdalene proslavljene su tri svete mise. Jutarnju je predslavio  župnik Puškadija moleći za sve župljane.

Središnje misno slavlje u 11 sati proslavljeno je na otvorenom ispred crkve. Misu je u zajedništvu sa svećenicima iz dekanat, umirovljenih svećenika i domaćih sinova predslavio preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa na Šalati u Zagrebu. U poticajnoj propovijedi preč. Pavlaković posebno je naglasio dva pitanja iz evanđelja koje je Isus uputio Mariji Magdaleni: ”Zašto plačeš”? ”Koga tražiš?” Oba pitanja Isus postavlja i nama – koji je smisao našeg života, što tražimo i čemu se nadamo? Također, preč. Pavlaković potaknuo je sve okupljene na veću molitvu za duhovna zvanja - svećenička i redovnička. Na kraju svete mise otpjevana je himna, a prije blagoslova župnik je zahvalio svim župljanima, a posebno svima koji su se uključili na bilo koji način u pripremu ovogodišnjeg slavlja – pastoralnom i ekonomskom vijeću, Caritasu, ministrantima, čitačima, pjevačima, orguljašici, zvonarima. Također, čestitao je imendan svim ženama Magdalenama koje nose prelijepo ime župne zaštitnice. Nadalje, potaknuo je župljane i hodočasnike na daljnju molitvu i podršku za rast i obnovu Župe i pohvalio dobru suradnju Župe i Općine. Nakon svete mise svi okupljeni u procesiji su pošli  oko oltara u lijepo ukrašenu crkvu zahvaliti sv. Mariji Magdaleni za sve milosti koje su primili po njezinom zagovoru.  Svečana proslava zaštitnice Župe završila je istoga dana večernjom svetom misom u 19 sati.
 
Tekst: Ivana Kolaric
Fotografije: Igor Furjan


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika