Od:
Do:

U Čukovcu kod Ludbrega blagoslovljen obnovljeni križ prešućenim žrtvama

U Čukovcu kod Ludbrega blagoslovljen obnovljeni križ prešućenim žrtvamaLUDBREG, 6. 11. 2016. 

U Čukovcu u župi Ludbreg u nedjelju 6. studenoga blagoslovljen je obnovljeni križ prešućenim žrtvama te je priređen spomen na mučki ubijenog ludbreškog župnika Matiju Crnkovića i žrtve u tom naselju. Zalaganjem Nade i Pavla Kancijana i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina početkom studenoga 2003. podignut je spomen-križ u naselju Čukovec na koji su upisana imena desetljećima prešućivanih žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, stradalih, ubijenih i nestalih stanovnika naselja. Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta s vremenom su otpale pločice postavljene u podnožju spomen-obilježja pa se u listopadu ove godine pristupilo temeljitoj obnovi u kojoj su skinute dotrajale pločice te je potom postavljena trajnija granitna podloga.

Sjećanje je održano u nedjelju 6. studenoga, a započelo je misnim slavljem koje je u kapeli sv. Josipa predvodio ludbreški župnik mons. Josip Đurkan. U prigodnoj homiliji  župnik Đurkan je rekao da su 73 godine nakon "nestanka" prvih žrtava komunističkih progona došli odati dužno poštovanje svim žrtvama iz ove filijale župe Ludbreg, a na posebni način mučki ubijenom i mučenom župniku ove župe vlč. Matiji Crnkoviću, za čiji se grob još ne zna. On je čitav svoj svećenički život utkao u duhovni rast i postojanost svojih župljana radeći u školi kao kateheta, a kasnije kao župnik. Njegovom je zaslugom sagrađena i kapela sv. Josipa 1931. godine, a i zacijelo podignuta nacionalna hrvatska svijest što nije bilo lako u ovim krajevima gdje su ljudi bili kmeti i taj kmetski odnos sačuvali i prema novim gospodarima koji su nadošli s punim ustima lijepih obećanja za bolji život.

Tim poštovanjem želimo sačuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode koju mi danas živimo ili bolje reći još izgrađujemo jer  treba stvarati klimu suživota i pomirenja, ali te važne životne postavke počivaju na temeljima istine. Nitko nema pravo zanemariti žrtve niti dirati rane onih koji pate zbog gubitka svojih najdražih. Nitko nema pravo vrijeđati žrtve onih koji su dali živote za svoju rodnu grudu. Ta gruda koju zovemo Domovinom posvećena je tolikim žrtvama. Ako pak to ne znamo poštivati, onda u nama nema ni ljudskog ni vjerničkog niti nacionalnog dostojanstva. Stojeći ovdje s dubokim poštovanjem prema žrtvama poginulih obnavljamo zavjet za našu povijest, naš narod, vjeru, kulturu i budućnost.  Okupljajući se u čast žrtvama došli smo nadahnuti se životom ljubavi, mira i razumijevanja, gradeći tako svoju zemaljsku domovinu i putujući prema vječnoj domovini, rekao je mons. Đurkan, te potom nabrojio svih 18 prešućivanih žrtava naselja Čukovec poubijanih i nestalih od 1942. do 1947. godine od strane četnika, partizana ili komunističke vlasti.

Nakon mise kod obnovljenog spomen-obilježja položen je vijenac i zapaljene svijeće.

Zahvalu na obnovi uputili su predsjednik Društva Franjo Talan i Nada Kancijan nakon čega je obnovljeni spomen-križ blagoslovio i predvodio molitvu mons. Đurkan.
Franjo Talan